Home [njuz] Na “beloj šengen” listi Srbija početkom 2009.

Na “beloj šengen” listi Srbija početkom 2009.

33
0

visa.jpegPrioritet Vlade Srbije je ulazak u Evropsku uniju i u tom pogledu je naš zadatak da do kraja 2008. ili početkom 2009. godine dođemo na "belu šengen" listu, što jeste realno – istakla je za Danas Ksenija Milivojević, savetnik za evropske integracije potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, uoči nastavka pregovora (u Briselu 13. juna) o priključenju EU

Milivojevićeva je istakla da nas očekuju još najmanje tri sastanka s delegacijom EU (verovatno dva tehnička i jedan zvanični), iako je oko 80 odsto pitanja usaglašeno. Prema njenim rečima sutra je pre svega politički sastanak, gde će nas predstavnici EU upoznati s tekstom samog sporazuma.

– Oni će nam predočiti ceo tekst sporazuma s obzirom na to da mi godinu dana nismo pregovarali i po tome smo specifični. U međuvremenu neke stvari su se ipak izmenile. U EU su ušle dve nove države članice, a i potpisan je CEFTA sporazum – navodi Milivojevićeva. Prema njenim rečima neophodno je da se postojeći tekst sporazuma prilagodi ovim novim činjenicama.

Ostala su neusaglašena pitanja uglavnom iz oblasti poljoprivrede i ekonomije koje su tehničke prirode, jer se do tih oblasti u prošlim pregovorima nije stiglo zbog toga što "nisu bili na stolu".

Prema nekim proračunima Srbija bi morala da usaglasi oko 1500-2000 propisa sa EU. Milivojevićeva ukazuje da se to generalno odnosi na zakone u svim oblastima gde dopire evropska regulativa. Ipak, ona ukazuje da niko od nas ne očekuje da to uradimo u narednih mesec ili godinu dana, već tokom celog procesa pridruživanja EU.

– Prioritet su zakoni koji bi nam omogućili ulazak na "belu šengen" listu. Tu se pre svega misli na zakon o putnim ispravama, zakon o azilu, o strancima, kao i da se primeni Zakon o ombudsmanu i vrhovna revizorska institucija. Naravno, neophodno je i donošenje zakona o nevladinim organizacijama – ističe Milivojevićeva, dodajući da bi ovi zakoni trebalo da budu prioritet. Po donošenju ovih zakona počeće lobiranje u EU za ulazak na Belu šengen listu jer je to prvenstveno politička odluka.

Prema njenim rečima postojanje zemlje kandidata za ulazak u EU odvojeno je od dolaska na Belu šengen listu, ali su to dva paralelna procesa i da je naš cilj da se u isto vreme odigraju.

M. Miloradović

(preuzeto iu Danasa 12.06.2007.)