Home [njuz] Brucoši prvi konkurišu za domove

Brucoši prvi konkurišu za domove

46
0

carapaU toku dva dana stiglo 300 prijava, a predviđa se da će ih do 15. septembra, kada ističe rok, biti približno 2.500
Potrebnu dokumentaciju za dobijanje mesta u nekom od studentskih domova, službi smeštaja „Studentskog centra” dostavilo je, u toku prva dana,300 brucoša koji će studirati o trošku države. Konkurs će trajati do 15. septembra, a pravo prijave imaju svi novopečeni akademci koji su prvu godinu, prvi put, upisali na budžetu. Uslov je da nemaju prebivalište u Beogradu, a bolje će biti rangirani oni koji imaju viši prosek ocena u sve četiri godine srednje škole, kao i oni sa nižim mesečnim prihodima u domaćinstvu. Potvrdu o materijalnom stanju i srednjoškolska svedočanstva brucoši dostavljaju službi smeštaja u studentskom domu „Karaburma” u Ulici Mije Kovačevića 7b.

Novopečeni akademci koji dobiju pravo da narednu školsku godinu provedu u nekom od domova, za svoju sobicu, koja uglavnom podrazumeva bar jednog cimera i inventar – krevet, police, radni sto i stolicu, čajnu kuhinju, kupatilo (osim tamo gde ga dele sa svim stanarima na spratu, ili pak sa komšijskim sobama), metlicu, fiksni telefon, jastuk i ćebe, a nekada i balkončić – plaćaće mesečno od 800 do 1.400 dinara.

Obroci u menzi nisu uračunati u ovu cenu, ali ni druženje sa stotinama drugih visokoškolaca, što je od neprocenjive vrednosti, pa prvacima na fakultetu ostaje da opravdaju status budžetlija i u roku upišu narednu godinu, kako bi sledeći put mogli da konkurišu za luksuznije sobe u studentskim domovima.

– Prošle godine za dom je konkurisalo 2470 brucoša, a primljeno je njih 1200. Očekujemo da će i ove godine brojka biti približna. Već 17. septembra imaćemo preliminarne rezultate, a 24. konačnu rang listu. Pet dana kasnije je raspodela raspoloživih soba, koja će se obaviti na fakultetima sa kojih su kandidati – objašnjava Dragana Lukić, iz službe za smeštaj „Studentskog centra”.

Ona ističe da će kroz konkursnu proceduru tek krajem oktobra proći i studenti druge, treće, četvrte godine i apsolventi. Za sve njih će raspodela soba biti u novembru, a useljenje ih čeka početkom decembra.

Svi studenti prilikom podnošenja konkursne dokumentacije prilažu i zahtev za izdavanje studentske identifikacione čip kartice, koja je neophodna za plaćanje obroka u menzi i ulaženje u sobu.

LJ. Perović

———————————————————–

Kako do sobe

Konkursna dokumentacija podnosi se isključivo lično u domu „Karaburma” od osam do 15 sati, a neophodno je imati:

– prijavu za prijem u dom (kupuje se na šalteru službe za smeštaj),

– overene fotokopije svedočanstava iz srednje škole,

– uverenje o upisu prve godine o trošku budžeta koje se izdaje na fakultetu,

– dokaz o prosečnom mesečnom primanju po članu domaćinstva od 1. januara do 30. juna 2010. godine (izdaju nadležni iz mesta prebivališta kandidata)

– indeks i ličnu kartu (na uvid).


Izvor: Politika