Home [njuz] Učenici iz hobija napravili lego robota – genijalca

Učenici iz hobija napravili lego robota – genijalca

105
0

starŠkola za sada ima samo jedan komplet za lego robotiku, što ograničava broj učenika na sekciji, iako je interesovanje veliko…
Dok neki srednjoškolci na sekcijama uče da glume, pevaju, crtaju ili pišu, učenici „Politehnike”, škole za nove tehnologije, u sklopu van nastavnih aktivnosti prave robote. Sekcija „Lego robotika“ osnovana je u decembru prošle godine i izazvala je veliko interesovanje đaka, koji svoje slobodno vreme provode sklapajući robote.

Lego robotika đacima omogućava da teorijska znanja iz elektronike, mašinstva, računarske tehnike i ostalih predmeta iskoriste u praksi. Veljko Hajduković, učenik drugog razreda, kaže da je kao mali obožavao da se igra s robotima, ali i lego kockama.
– To je učenje kroz igru. Moj omiljeni projekat je ruka kojom se upravlja uz pomoć daljinskog upravljača i ona može da podiže neke lakše stvari. Nije bilo teško konstruisati je, ali je softverski deo veoma zahtevan – kaže za „24 sata” Veljko.
Škola „Politehnika” jedna je od najopremljenijih, a jedinstvena je upravo po toj sekciji. Da i dame vole robotiku, pokazuje primer Valerije Spasojević (17) koja najviše voli programiranje.
– Jedan od najsloženijih koje smo napravili je „humanoid”, robot koji simulira pokrete čoveka. Ima kolorne senzore, pa reaguje na određenu boju. Trenutno dovršavamo robota koji slaže rubikovu kocku. On ima tri motora, ultrasonične i ultrakolorne senzore i tako prepoznaje boje. Rubikovu kocku može da složi za šest minuta – objašnjava Valerija.
Škola za sada ima samo jedan komplet za lego robotiku, što ograničava broj učenika na sekciji, iako je interesovanje veliko.
– Ideja je bila da im ponudimo sekciju za 21. vek, u okviru koje će koristiti internet i programiranje. Sekcija je trebalo da se održava dva put nedeljno, međutim, oni su svakog dana tu. Ako idu popodne u školu, znaju već u pola osam ujutru da budu u laboraotoriji. Tražili su i da im se preko raspusta omogući da dođu da rade – kaže za „24 sata” Valentina Mladenović, profesorka koja vodi sekciju.

Bivši učenici kupuju još jedan komplet
„Lego robotiku želeo sam da uvedem mnogo ranije, međutim, bilo je nekoliko poblema, a jedan od njih su finansije, jer komplet košta 35.000 dinara, što je za školu mnogo. Preko Fejsbuka sam animirao bivše učenike škole, koji su sakupili donaciju, pa će školi pokloniti još jedan komplet, a takođe će oni koji žive i rade u inostranstvu doneti i literaturu. Nadam se da će od septembra biti više kompleta i samim tim više đaka koji će moći da se priključe sekciji”, kaže za „24 sata” Dušan Milovanović, direktor škole.

Izvor:24 sata