Home [zabavnik] Monaliza je mladi Leonardo

Monaliza je mladi Leonardo

70
0

vesti2ONO što je zemunski slikar i pesnik Predrag Bajo Luković tvrdio i dokazivao svojim slikama, sad žele da potvrde i italijanski stručnjaci: Mona Liza je mladalački autoportret Leonarda da Vinčija!
Italijani će ekshumacijom velikog umetnika i uz pomoć forenzičara rekonstruisati lik ovog čuvenog renesansnog umetnika. I, tad će sasvim izvesno moći da se uporede umetnik i njegovo delo – portret Mona Lize.

Predrag Bajo Luković je 1982. naslikao delo, svojevrsnu analizu Mona Lizinog i Leonardovog lika i došao do zaključka da je mlado lice „žene“ moglo da ostari jedino tako da izgleda kao autoportret (sačuvani crtež) umetnika u poznim godinama. Prvi put je tu sliku „Portret jedne tajne“ izlagao na Otvorenom oktobarskom salonu 1983, pa 1986. u Narodnom muzeju. A, 2003, povodom pet vekova od nastanka Mona Lize u Italijanskom kulturnom centru.
– Izložba nedvosmisleno dokazuje da se iza slavnog Leonardovog dela krije njegov autoportret, zapisao je tada Rozino Rizi, direktor Italijanskog kulturnog centra.
Ovu slikarsku tezu Lukovića pet godina po nastanku slike kompjuterski je potvrdila Lilijan Švarc, konsultant Bel-laboratorije iz Njujorka.

Izvor:Novosti