Home [njuz] Doktoriraće u inostranstvu, a posao će tražiti u Srbiji

Doktoriraće u inostranstvu, a posao će tražiti u Srbiji

43
0

 Valjevka Aleksandra Marjanović se pre četiri godine bukvalno ušetala na Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Za gimnazijskog vukovca iz specijalizovanog matematičkog odeljenja i nosioca gomile medalja sa takmičenja iz matematike i fizike, prijemnog ispita nije bilo. Sada je do kraja četvrte godine na odseku za signale i sisteme dele još tri ispita, koje će položiti do juna, a potom sledi šestomesečna praksa u prestižnom nemačkom institutu “IHP Mikroelektroniks”, na koji odlazi kao stipendista Fonda “Dr Zoran Đinđić”.

U Aleksandrinom indeksu, među desetkama su i dve devetke, zarađene na prvoj godini studija. Još jednu je poništila, i to iz elektronike zbog greške u računu, a ne suštinske.
 
– Nemam problem s tim da prosek ocena mora da bude idealan, tu devetku sam poništila zato da bi ono što sam spremila bilo potpuno, a do greške je došlo u računanju – kaže Aleksandra.
Na ETF ju je privukao način na koji inženjeri razmišljaju, ali i odlično znanje matematike i fizike.
– Inženjerski način razmišljanja primenljiv je ne samo za struku nego i za ostale oblasti života. Logičko razmišljanje, sitnice i detalji, sve sagledati i obraditi, i na kraju doneti pravi zaključak. Takva sam i privatno – ističe Aleksandra dodajući da joj takav način analiziranja i te kako pomaže da pripremi ispite jer većinu stvari savlada već na predavanjima, a pred sam ispit odvoji dva-tri dana da sve to sublimira.
– Najteže je bilo na drugoj godini studija kada su počeli da se pojavljuju stručni predmeti, jer su na prvoj bili predmeti koje sam već dobro poznavala u gimnaziji. Međutim, sa ovim pristupom, iako su stvari postajale složenije i kompleksnije, sve se brzo prihvati i zavoli, tako da nikad nisam razmišljala da ću pre odustati nego izgurati fakultet do kraja – kaže Aleksandra.
Više problema od učenja, kako kaže, može da ima sa raspoloživom tehnikom na kojoj priprema ispite.
– S obzirom na to da na četvrtoj godini ispite polažemo tako što pripremamo projekte, neophodno je da kompjuterska konfiguracija bude odlična jer su programi koje koristimo vrlo zahtevni. Bilo je situacija da usred rada sistem padne, a s njim i ono što je pripremljeno. Viša sila, šta da se radi – kaže ona.
Mladu Valjevku pre master studija već ovog leta čeka šestomesečna praksa u inostranstvu. Kao visokopozicionirana na listi 30 studenata iz zemalja bivše Jugoslavije čiji će boravak na stručnom usavršavanju biti finansiran iz Fonda “Dr Zoran Đinđić”, Aleksandra je odlučila da prihvati poziv Instituta “IHP Mikroelektroniks” u Frankfurtu na Odri.

– Radi se o projektu bežičnih telekomunikacija i moj posao biće programiranje u delu za sistemski dizajn. Ta praksa se poklapa sa onim što me trenutno najviše interesuje, a to je naučnoistraživački rad. Doktorske studije svakako ću uraditi u inostranstvu, ali ipak želim da ostanem da radim u Srbiji. Možda i kao profesor na fakultetu na kojem sam sada student, ko zna – razmišlja Aleksandra.
Slobodno vreme, kojeg nema mnogo, sem porodici i prijateljima, posvećeno je još jednoj Aleksandrinoj ljubavi koja traje već 16 godina – folkloru.
– Posle valjevskog “Abraševića” sada sam u beogradskom “Krsmanoviću” – zaključuje Aleksandra.

Lična karta
– Student: Aleksandra Marjanović
– Mesto: Valjevo
– Fakultet: Elektrotehnički u BG
– Prosek ocena: 9,9
– Godina studija: četvrta

Izvor:Blic