Home [treninzi] Škola struna, kosmologije i čestica

Škola struna, kosmologije i čestica

55
0

 Odsek za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, nakon uspešnih organizacija brojnih međunarodnih konferencija, škola i radionica u prethodnih osam godina, u Međunarodnoj godini Astronomije, zajedno sa Astronomskom opservatorijom Beograd (AOB), organizuje ‘’Spring School on Strings, Cosmology and Particles’’ – SSSCP2009 .  Lokalni koorganizator je Podružnica društva fizičara Srbije Niš.

Svečano otvaranje Škole planirano je za 31. mart 2009. godine u 14.00 časova u biblioteci Astronomske opservatorije u Beogradu (ul. Volgina br. 7), gde će biti održana i predavanja predviđena za prvi dan skupa. Preostali deo programa biće održan u maloj sali PMF-a u Nišu (Višegradska 33).

U radu Škole učestvovaće oko 60 učesnika iz 10 zemalja. Osnovni cilj Škole je podizanje nivoa znanja studenata i mladih naučnika u Srbiji i regionu Balkana kroz predavanja vodećih naučnika u Evropi u oblasti matematičke i teorijske fizike visokih energija. Glavne teme su: teorija struna, kosmologija i fizika čestica, u svetlu izazova koje LHC akcelerator u CERN-u stavlja pred svoje savremenike. Pored Škole, planirana je i jednodnevna ‘’radionica-workshop’’ na kojoj će naučnici iz regiona predstaviti svoje najnovije rezultate i pravce istraživanja njihovih grupa.

Prezentaciju o dosadašnjoj i budućoj regionalnoj saradnji u oblasti nauke i obrazovanja organizujemo zajedno sa dr Engelbertom Rosom, direktorom UNESCO-BRESCE iz Venecije u sredu, 1. aprila u 9.15 časova, u maloj sali PMF-a u Nišu.

Planirano je i popularno predavanje dr Ilje Doršnera (Jožef Štefan Institut, Ljubljana, Slovenija) pod nazivom ‘’O stabilnosti elementarnih čestica’’, za četvrtak, 2. aprila u 19.30 časova, koje će biti održano u amfiteatru PMF-a u Nišu. Okrugli sto o regionalnoj saradnji je planiran za subotu 4. aprila u 17.30h, kao i prezentaciju prof. dr M. Haka (M. Haack) o mogućnostima studiranja na partnerskom Univerzitetu LMU&TU u Minhenu.

Škola je deo aktivnosti Mreže matematičke i teorijske fizike Jugoistočne Evrope (SOUTHEASTERN EUROPEAN NETWORK IN MATHEMATICAL AND THEORETICAL PHYSICS – SEENET-MTP).

Mrežu trenutno čini 14 naučno-istraživačkih institucija i fakulteta iz 6 zemalja regiona, 14 partnerskih institucija iz Evrope i Amerike i oko 160 fizičara i matematičara sa Balkana, ali i iz mnogih drugih zemalja širom sveta. Koordinatori Mreže od njenog osnivanja 2003. godine su prof. dr Goran Đorđević i PMF u Nišu (kao centralna institucija). Prezentacija dostignuća u radu SEENET-MTP mreže i najava SSSCP2009 biće održana u ponedeljak 30. 3. 2009. godine u 18.30 časova u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Rad Mreže finansiraju specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO (sa svojom kancelarijom u Veneciji, centralom u Parizu i Institutom za teorijsku fiziku u Trstu), kao i druge međunarodne fondacije. U Srbiji, najveću podršku Mreži pružaju: Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Grad Niš i GO Palilula – Niš.

Izvor:B92