Home [zabavnik] Ručak za ministre košta kao u studentskoj menzi

Ručak za ministre košta kao u studentskoj menzi

47
0

 Premijer, ministri, njihovi pomoćnici, kao i svi zaposleni u Vladi Srbije ručak plaćaju kao i studenti u studentskim menzama po ekonomskim cenama.
Iako se ministarski standard ne može uporediti sa studentskim, potpredsednicima Vlade i ministrima, čije su mesečna primanja između 98.685 i 116.100 dinara, omogućeno je da jedu i piju po cenama sličnim onima u studentskih menzi.
Ručak koji se sastoji od supe, đuveča, kupus salate i soka u menzi za studente po ekonomskoj ceni košta 117 dinara, dok zaposleni u palati „Srbija“ za porciju kuvanog kupusa, hleb i bananu treba da izdvoje 120 dinara. Nešto obilniji obrok, gulaš sa pire krompirom, pastrmka, salata i kolač u restoranu zapadnog krila palate „Srbija“ košta samo 220 dinara.

Na udaru kritike zbog veoma niskih cena u jelovniku do sada su se našli uglavnom poslanici i zaposleni u Skupštini Srbije, dok su ulaz i cenovnici u restoranima u Vladi Srbije uglavnom nedostupni novinarima pa i javnosti. 

Ministri i zaposleni u Vladi Srbije, zavisno od lokacije određenog ministarstva, na raspolaganju imaju restorane u pet zgrada: u zgradi Vlade u Nemanjinoj 11, u zgradi u Nemanjinoj 22-26 gde su smeštena ministarstva pravde, poljoprivrede, za infrastrukturu, zatim u zgradi Ministarstva spoljnih poslova u Ulici kneza Miloša 22-24. Tu je još i bife gde se prodaju i sendviči u zgradi Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Birčaninovoj ulici broj 6 i dva restorana u palati „Srbija“ u Novom Beogradu. Niske cene u vladinim restoranima Rosa Radić, šefica ugostiteljske jedinice u Vladi Srbije, objašnjava time što su ovi restorani budžetski korisnici.

– Mi smo na budžetu i robu prodajemo po nabavnim cenama u koje je uključen i porez – kaže Radićeva iznoseći detalje da restorani koji su u zgradama Vlade robu kupuju na tenderima od ponuđača sa najnižim ponudama, a da istovremeno ne plaćaju struju i vodu, te da su restorani zatvorenog tipa za razliku od restorana koji se na tržištu bore za svoje mušterije.

Iako je restoran u Nemanjinoj 11, među zaposlenima u Vladi važio za najbolji, od 31. oktobra ovde se ne služe više topla jela već samo sendviči, salate, čorba, poslastice i mlečni proizvodi. Ovakva odluka je, kaže Radićeva, doneta zbog nepostojanja uslova, pošto su i restoran i kuhinja u zgradi Vlade Srbije veoma mali. 

Odluka da se više ne služe omiljena jela sa roštilja i gulaš ispraznila je restoran tokom prva dva dana, ali su zbog brojnih obaveza zaposlenih i potrebe za hranom ubrzo i sendviči i salate postali poželjni obrok u vreme pauze za ručak. Tako za sendvič sa sirom i orasima, šarenu salatu i voćnu salatu kao poslasticu treba izdvojiti 155 dinara. Ko više voli salatu od morskih plodova i kolač ručak će platiti 140 dinara.

Restoran je najposećeniji četvrtkom nakon sednice Vlade, kada je za ručkom moguće zateći i pojedine ministre pošto se hrana ne odnosi u ministarske kabinete. Za razliku od Skupštine u restoranu i bifeima Vlade ne služi se alkohol, tvrdi Radićeva. U Zgradi Vlade u Nemanjinoj 11 nalazi se još i pet bifea, a na usluzi su šef kuhinje, dva kuvara, 14 kafe kuvarica i šest konobara.

Sendvič za 65 dinara

U zgradi u Birčaninovoj gde je smešteno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu postoji samo bife gde se prodaju i sendviči. Tamo sendvič sa šunkom košta 60 dinara a sendvič sa suvim vratom 65 dinara. Za slične sendviče u beogradskim pekarama i sendvičarama potrebno je izdvojiti od 80 do 180 dinara.

Izvor: Blic