Home [njuz] Danas novi protest studenata

Danas novi protest studenata

42
0

 Iako su svi fakulteti Beogradskog univerziteta Ministarstvu prosvete dostavili podatke o broju studenata koji su ispunili uslov za upis naredne godine studija, akademci će danas u 14 sati ipak održati protest ispred zgrade Rektorata na Studentskom trgu u Beogradu.
– Uporedo sa protestom, nadamo se da će biti nastavljeni i pregovori sa Ministarstvom prosvete kako bismo došli do rešenja da svi studenti koji su ispunili uslov pređu na budžet. Konkretan predlog, i pored brojnih sastanaka sa ljudima iz Ministarstva, do sada nije donet jer fakulteti nisu na vreme dostavili spiskove – naglasio je Branko Vučinić sa Fakulteta političkih nauka.
Studenti će danas u 14 sati simbolično prodati Kapetan Mišino zdanje u kojem je smešten Rektorat.

– Organizovaćemo aukciju. Na taj način želimo da skrenemo pažnju na probleme sa kojima se suočavamo, a koje Rektorat ne rešava. Postavlja se pitanje čemu nam onda služi? – kaže Vučinić.

Da podsetimo, osnovni zahtev studenata je da se svim akademcima koji su ostvarili 42 boda dozvoli školovanje o trošku budžeta, dok Zakon o visokom obrazovanju predviđa da se na teret države, pored budžetskih, može školovati još samo 20 odsto najboljih samofinansirajućih studenata. 
 
Izvor: 24 sata