Home [njuz] Mesto po ocenama

Mesto po ocenama

44
0

 OKO hiljadu studenata prve godine, sutra i prekosutra će dobiti mesta u studentskim domovima u Beogradu, a u svoje sobe će se useliti po obavljenom lekarskom pregledu, u sredu i četvrtak. Ostalih 9.000 mesta biće podeljeno akademcima starijih godina, za koje će konkurs biti raspisan od srede 1. oktobra i trajaće sve do kraja meseca.

Najviše kreveta, kao i prethodnih godina podeliće Studentski centar „Beograd“. U niške domove moći će da se useli oko 1.100 stanara, u novosadske 2.400 i u kragujevačke oko 400. Pravo na prijem u ustanovu imaju državljani Srbije, kojima mesto studiranja nije stalno mesto boravka i čije se školovanje finansira iz državnog budžeta. Po pravilniku, stanari domova mogu da postanu i strani državljani ukoliko njihovo školovanje plaća naša država.
Među pravilima prijave na konkurs za smeštaj u studentskim domovima stoji i odredba da akademci u toku studija ne smeju da ponove više od jedne godine, a uslov za postdiplomce koji žele da žive u domu jeste da su prvi put upisali zimski semestar i da nisu zaposleni. Studenti rekonvalescenti na konkurs podnose lekarsko uverenje o vrsti i stepenu oboljenja ili invaliditeta, izdate u studentskoj poliklinici.
Kandidati će se rangirati na osnovu prosečne ocene na studijama, broja položenih ispita, godine studija i izgubljene godine. Efikasnost studija se boduje tako što akademci druge godine dobijaju tri boda, treće šest, a za svaku narednu dodaje se još po dva boda. Veliki udeo u mestu na rang-listi imaće i to da li su studenti uslov za upis godine stekli do kraja jula (šest bodova), septembra (tri boda), dok se „uslov“ stečen u oktobru, ne boduje.
Na osnovu prihoda po članu domaćinstva studenti mogu da dobiju jedan ili dva poena. Raseljeni sa Kosmeta, ukoliko nisu u mogućnosti da dobiju uverenje, boduju se jednim poenom, a onima čije je prebivalište u delu pod kontrolom Unmika dodaju se dva boda.
Nakon isteka roka za konkurs utvrđuju se rang-
-liste, a službe fakulteta moraju najkasnije u roku od 10 dana od završetka konkursa da dostave dokumentaciju nadležnim studentskim centrima.

POTREBNA DOKUMENTA
SVI kandidati dužni su da uz prijavu na konkurs podnesu i sledeća dokumenta:
1. uverenje o prosečnoj oceni i godini studija
2. potvrdu fakulteta o uspehu tokom studiranja
3. potvrdu fakulteta o upisu zimskog semestra odgovarajuće
godine studija
4. uverenje o prihodima po članu domaćinstva, izdato
od nadležne službe u mestu prebivališta
5. lekarsko uverenje podnosi se prilikom useljenja i važi
samo za studente koji dobiju mesto u domu

UNIVERZIJADA
ZBOG održavanja Univerzijade 2009. godine, od 20. juna do 15. jula, privremeno će se iseliti svi stanari domova „Studentski grad“, „Vera Blagojević 1“, „Kralj Aleksandar Prvi“, „Patris Lumumba“ (prvi blok), „4. april“ (A blok) i „Košutnjak“.

Izvor:novosti