Home [njuz] Na Prištinskom univerzitetu 1.364 brucoša

Na Prištinskom univerzitetu 1.364 brucoša

40
0

 U školskoj 2008/2009. godini, na deset fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice, prvu godinu osnovnih studija pohađaće 1.364 brucoša. Školska godina za novoupisane polaznike počeće 1. oktobra kada će dekani svih fakulteta održati prvo predavanje i uručiti indekse. Drugog, odnosno trećeg dana oktobra obaviće se, kako za „Politiku” kaže profesor dr Zdravko Vitošević, rektor Prištinskog univerziteta, smeštaj studenata u studentskim domovima na teritoriji Kosmeta.

Najviše brucoša upisano je na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici – 364, od kojih se 146 školuje o trošku države, dok će 218 sami finansirati školovanje. I na Fakultetu za fizičku kulturu u Leposaviću upisano je 160 akademaca (50 na budžetu, a ostali se samofinansiraju), koliko je upisano i na studijskim programima Prirodno-matematičkog fakulteta, na odsecima biologije, hemije, matematike, fizike, geografije i informatike. Za razliku od pet smerova gde su svi studenti uspeli da se školuju na teret države, na geografiji je, gde je upisano i najviše brucoša – 77 mesta za školovanje na budžetu ostvarilo 40 akademaca.

Na smerovima fakulteta tehničkih nauka prvu godinu studija pohađaće 147 brucoša, a najviše upisanih je na Arhitektonskom fakultetu – 37 i svi će se školovati o trošku države. Učiteljski fakultet sa sedištem u Leposaviću ove godine upisao je 138 brucoša, Medicinski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, na kome su bila tri studijska programa, pohađaće 130 brucoša, na Ekonomskom je bilo mesta za 103 studenta, što je znatno više nego što je prvu godinu upisalo prošle 2007/2008. školske godine, a karakteristično je da su svi na budžetu. Pravni fakultet, takođe sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ove godine imao je mesta za 69 brucoša, a budući da je 68 na budžetu, rektor Vitošević veli da će se zauzeti da se i ovaj jedan, samofinansirajući student, školuje o trošku države.

Fakultet umetnosti sa sedištem u Zvečanu ove godine upisao je ukupno 56 studenata prve godine, od kojih su 34 na budžetu. Po 24 studenta upisana su na likovnoj umetnosti, kao i na muzičkoj, dok se osam akademaca odlučilo za dramsku umetnost.

Poljoprivredni fakultet, lociran u Lešku, na teritoriji opštine Leposavić upisao je 37 polaznika prve godine, a svi će se oni školovati o trošku Republike Srbije, a kako navodi rektor, karakteristično je da je najveće zanimanje brucoša bilo za smer stočarstvo, za koji je konkurisalo 25 studenata. Rektor Vitošević podseća da je u ovoj školskoj godini na Prištinskom univerzitetu od ukupno 1.364 brucoša pravo na školovanje o trošku države ostvarilo 797 studenata, dok upisnu kvotu za studiranje na budžetu nije ostvarilo 567 studenata čije će školovanje plaćati roditelji.

– Cene školarina se nisu uvećavale u odnosu na lanjsku školsku godinu, osim za dozvoljeno uvećanje troškova života na nivou Republike, što iznosi oko 10 odsto, ali samo na pojedinim fakultetima. To je odluka Senata i Saveta univerziteta, a posle preporuke Ministarstva prosvete – kaže za „Politiku” rektor Vitošević, naglašavajući da su i ove školske godine upisani brucoši u isturenim odeljenjima za studijske programe PMF, Filozofskog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka u Gračanici i Ranilugu.

Prvi čovek Univerziteta u Prištini podseća da na fakultetima ovog univerziteta nastavu pohađa više od 11.000 akademaca, kao i da je ovo multietnički fakultet, gde pored Srba, muslimana, Turaka, Goranaca, Roma, nastavu pohađaju i studenti albanske nacionalne zajednice.

Izvor:Politika