Home [zabavnik] Svi bi u menadžere

Svi bi u menadžere

62
0

 Srednjoškolci u Srbiji žele da budu menadžeri, lekari, farmaceuti, programeri, turizmolozi, dok su im zanimanja vezana za poljoprivredu, mašinstvo, hemiju ili fiziku sve manje zanimljiva. To pokazuju rezultati ankete koju je sajt „Infostud“ sproveo među budućim brucošima. Istraživanje je pokazalo da je bilo lako dobiti indeks Poljoprivrednog, Mašinskog, Matematičkog, Hemijskog, Fizičkog, Rudarsko-geološkog, Tehničkog, kao i Fakulteta za fizičku hemiju. Na ovim fakultetima je primetno da već nekoliko godina unazad vlada malo interesovanje budućih studenata i tu je ostalo najviše mesta u drugom roku.

– Ako se kao kriterijum uzme broj bodova potrebnih za upis, zaključiće se da je u Srbiji najteže upisati Geografski fakultet, gde je za budžet potrebno bar 93,26 bodova na smeru demografija, dok je na smeru turizmologija na istom fakultetu za budžet potrebno čitavih 98,86 bodova – objašnjava Branislav Jovanović iz „Infostuda“. – Među fakultete koje je najteže upisati na budžet spadaju i Biološki, FON, Ekonomski i Medicinski.

Statistika Nacionalne službe za zapošljavanje, međutim, pokazuje da je mnogo geografa koji već čekaju prvo zaposlenje. Postavlja se pitanje zašto je onda toliko interesovanje za ovu struku.

– Na tehničkim i mašinskim fakultetima teže je od samog početka, jer nije lako položiti ni prijemni ispit, pa srednjoškolci idu linijom manjeg otpora i upisuju „lakše“ fakultete – objašnjava Srećko Šekeljić, član komisije za statutarna pitanja BU. – Oni se za društvene fakultete opredeljuju jer kada završe jezike ili menadžment, imaju širi spektar mogućnosti za zaposlenje. Mladi su očigledno prepoznali da je tržište rada nepostojano i da postoji mogućnost da će morati da se prekvalifikuju, a mašinski inženjer, na primer, može da radi striktno određen posao za koji se školovao.

Prema rečima Toplice Todorovića, iz NSZZ, radnu knjižicu posle diplome najbrže dobiju profesori matematike, nastavnici muzičke kulture i ekonomisti. Mnogo ponuda ima i za profesore engleskog i diplomirane farmaceute.

Traže se matematičari

Prošle godine diplomiralo je 11 profesora matematike, a imali smo oglase za 1.243 radna mesta u obrazovnim ustanovama za ove nastavnike – priča Todorović. – Deficitarni su i profesori fizike, jer ih se samo 19 prijavilo, a škole su tražile 1.370 radnika.

Zadovoljni

Više od dve trećine maturanata u Srbiji potpuno je zadovoljno upisom u prvom roku, jer je primljeno na fakultet koji je htelo da upiše. Ostali, odnosno skoro jedna trećina, nezadovoljni su jer nisu uspeli da upišu ili nisu primljeni na fakultet koji su želeli.

Izvor: Novosti