Home [njuz] Kraj ispita u maju

Kraj ispita u maju

41
0

 Studenti će morati sve ispite da polažu mesec dana ranije. Pojedini fakulteti u septembru će odraditi oktobarski ispitni rok. Rektor BU kaže da odluka o pomeranju ispita kasni bar godinu dana

Zbog održavanja „Univerzijade Beograd 2009“ naredne godine u julu ispitni rokovi na fakultetima u Beogradu će biti skraćeni, a školska godina za studente završena mesec dana ranije, saznaje Glas.

Ova po svemu sudeći nepovoljna situacija za većinu studenata već je počela da se primenjuje, jer su time svi rokovi pomeraju, pa tako na većini fakulteta ispiti u oktobarskom roku zakazani su za septembar.

Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta, u izjavi za Glas potvrdio je juče da postoji mogućnost skraćivanja ispitnih rokova, ali da odluku o tome može doneti samo Vlada Srbije.

– To je prvo pitanje koje sam postavio novoimenovanom ministru Žarku Obradoviću. Situacija je delikatna jer, ukoliko se školska univerzitetska godina završi ranije, studenti će morati na napuste studentske domove već u maju. Nažalost, odluku o eventualnom skraćenju godine trebalo je da se donese još pre godinu dana, ali prethodnu garnituru Ministarstva prosvete to nije interesovalo – kaže Kovačević.

Rektor napominje da se Beogradski univerzitet tako još jednom našao u nezavidnom položaju jer nema mogućnost da donosi nikave odluke.

Goran Minić, predsednik Saveza studenata Beograda kaže da odluka još nije doneta, ali da se nada da će ona biti u interesu studenata.

– Bunićemo se ukoliko Univerzitet i Ministarstvo donesu bilo kakvu odluku na štetu studenata. Zasada nismo imali konkretne sastanke, ali upoznati smo sa nekoliko mogućnosti, među kojima je i ta da se junski ispitni rok pomeri za jul, posle završetka Univerzijade – rekao je Minić.

Na Univerzitetu u Beogradu studira oko 90.000 studenata, od kojih je 10.340 smešteno u 11 studentskih domova. Zbog ustupanja studentskih domova za potrebe Univerzijade korisnici domova moraće ranije da se isele iz njih.

ODLUKA NA MINISTARSTVU PROSVETE

Rektor Kovačević je potvrdio da je ministar Obradović zakazao sastanak za 23. septembar sa rektorima svih univerziteta u Srbiji kada bi trebalo i da donesu odluku o pomeranju ispitnih rokova.
– Nadam se da će do nekog rešenja doći i javnost će biti obaveštena o svemu, a odluka koja bude doneta, biće u interesu studenata – izjavio je Kovačević, dodajući da se zbog ove situacije Univerzitet u Beogradu našao u teškom položaju.
Ministar Obradović nije dostupan za medije jer se trenutno nalazi na Međunarodnoj konferenciji u Stokholmu.

Izvor:Glas