Home [zabavnik] “Fejsbuk” zabranjen u Vladi Srbije

“Fejsbuk” zabranjen u Vladi Srbije

44
0

 Odeljenje za informatiku Ministarstva za rad i socijalnu politiku onemogućilo je da zaposleni tokom radnog vremena pristupaju internet sajtovima za druženje, kao što su „Fejsbuk" ili „Majspejs".U Ministarstvu priznaju da su se na ovaj korak odlučili jer je kontrola protoka informacija sa interneta pokazala da zaposleni veliki deo radnog vremena provedu na tim sajtovima. Zaposlene u Ministarstvu rada i socijalne politike sačekalo je nakon godišnjih odmora neprijatno iznenađenje! Svaki pokušaj da otvore svoju stranicu na „Fejsbuku" ostajao je bezuspešan. A onda je od nadređenih stigla informacija da će tokom radnog vremena morati da zaborave na „Fejsbuk"! Tatjana Markotić, PR Ministarstava za rad i socijalnu politiku, potvrdila je za Press da zaposleni u ovom ministarstvu više neće moći da posećuju sajtove kao što su „Fejsbuk" i „Majspejs"!

– Odeljenje za informatiku onemogućilo je da zaposleni u toku radnog vremena pristupaju internet sajtovima koji nisu u vezi sa nadležnostima ministarstva. Naime, nedavno je kontrolisan protok informacija sa interneta u našem ministarstvu i došlo se do saznanja da se veliki deo trošio na sajtove koji nisu imali nikakve veze sa poslom kojim se bave zaposleni. Zbog toga smo bili prinuđeni da donesemo ovakvu odluku. Među tim sajtovima su i „Fejsbuk" i „Majspejs" – ističe Tatjana Markotić.

Direktor kancelarije za saradnju s medijima u Vladi Srbije Milivoje Mihajlović kaže za Press da ne postoji naredba da se ne koriste „Fejsbuk" i „Majspejs" iako, naglašava, zaposleni u Vladi i nemaju nikakve potrebe da koriste ove sajtove.
– Ako se u praksi desi da zaposleni korišćenjem raznih sajtova ugroze tehničke kapacitete mreže i protok informacija, Uprava za zajedničke poslove koja brine o zaštiti tehničkih kapaciteta ograničava preuzimanje materijala sa tih sajtova. To nije vezano samo za „Fejsbuk" i „Majspejs", već za sve što nije u opisu posla – rekao je Mihajlović, ali nije mogao da nam kaže da li zabrana pristupa određenim sajtovima postoji i u drugim ministarstvima ili se rigorozne mere, zasad, primenjuju samo u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

Interesantno je da i pojedini ministri i potpredsednici Vlade imaju svoj profil na „Fejsbuku", a svoju stranicu na najpopularnijem internet portalu, verovali ili ne, ima i premijer Mirko Cvetković! Među 46 premijerovih „Fejsbuk" frendova našli su se i Ivica Dačić, Mlađan Dinkić, Božidar Đelić, Miroslav Ilić, kao i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Milionima onih koji se druže putem „Fejsbuka" pridružili su se (ili je to neko uradio umesto njih) i zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ali i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Izreku: „Ako nisi na 'Fejsbuku', kao da ne postojiš„ izgleda da je ozbiljno shvatio i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, pa se i on druži s prijateljima surfujući internetom!

Fakti

– Više od 50 miliona stanovnika ima svoj profil na „Fejsbuku"
– U Srbiji već ima blizu 40.000 korisničkih profila
– Osnivač „Fejsbuka" je harvardski student Mark Cukerberg
– Virtuelna društvena zajednica „Fejsbuk" osnovana je pre nešto više od tri godine

Izvor:Press