Home [njuz] Mesta u domu za svakog desetog akademca

Mesta u domu za svakog desetog akademca

57
0

 Brucoši koji su upisali fakultete i studenti koji su stekli uslov za upis u junskom roku moći će da konkurišu od 1. septembra do 15. oktobra, za mesto u studentskim domovima. U domovima Studentskog centra u Beogradu ima mesta za oko 9.500 akademaca, od toga 950 brucoša, dok će u Nišu samo 916 najboljih studenata sa ovog univerziteta moći da ostvare privilegiju da postanu ili ostanu stanari u narednoj školskoj godini.

Kragujevački studentski centar ove godine primiće 602 akademca. Studenti svih ostalih godina rok za podnošenje dokumentacije imaju od 15. septembra do 31. oktobra.

Iako se ove godine na teret budžeta na Univerzitet u Beogradu upisalo nešto više od 9.000 brucoša, mesta u studentskim domovima ima samo za oko 950 momaka i devojaka. Svi koji žele da prvu godinu studija provedu u domu imaju još desetak dana da pripreme neophodnu dokumentaciju Cena smeštaja ostaje nepromenjena, od 654 do 1.294 dinara. Zbog niske cene smeštaja, odličnog druženja i sve sređenijih domova iz godine u godinu sve veći broj brucoša zainteresovan je za ovu vrstu smeštaja. Samo prošle godine na konkurs se javilo više od 2.500 mladića i devojaka, a krevet u jednom od 11 domova u Beogradu uspeli su da uzmu samo odlični đaci.

Brucošima lošiji smeštaj
Pravo da konkurišu za mesto u domu imaju svi studenti koji se finansiraju iz budžeta. Oni imaju pravo na smeštaj u domu po dotiranim cenama, a prilikom rangiranja brucoša uzimaju se u obzir uspeh u srednjoj školi i prihod po članu domaćinstva kandidata.
Po pravilu, brucoši dobijaju smeštaj u nešto lošijim domovima poput „Karaburme“, „Patrisa Lumumbe“ i „Rifata Burdževića“, tako da ni sveže okrečene i sređene sobe, neuspevaju da ublaže osećaj šoka kod novopečenih studenata.
– Kao i ranijih godina pauzu između letnjeg i zimskog semestra iskoristili smo za razne popravke, a najobimniji radovi izvodili su se u domu Karaburma, gde je u toku sanacija mokrih čvorova. Takođe, popravljali smo sanitarne čvorove i u Patrisu, dok smo na Košutnjaku renovirali krov. Studenjak je kompletno sređen još prošle godine zbog potreba Eyofa, a sitnije popravke vrše se i u ostalim objektima Studentskog centra – kažu u službi za studenski smeštaj Studentskog centra „Beograd“.
Petokrevetnom apartmanu u Studenjaku ili trokrevetnoj sobi u „4. aprilu“ mogu se nadati samo vukovci. Budući stanari ovde na raspolaganju imaju ambulantu, fiskulturnu salu, sportske terene i dom kulture. Cene mesečne stanarine u studentskim domovima zavise od kategorije – od 654 dinara u domovima četvrte kategorije do 1.294 dinara u jednokrevetnim sobama u najboljim domovima. Za mesto u trokrevetnoj sobi u Studentskom gradu treba izdvojiti 1.070, u četvorokrevetnoj 1.020. dinara. U cenu je uračunata voda i struja, dok se telefon i menza plaćaju odvojeno.

Internet u svim domovima
Na 13 fakulteta Univerziteta u Nišu studira blizu 25.000 studenata, a polovina od njih u Niš dolazi na studije iz cele Srbije i sa Kosova i Metohije, tako da onih 916 koji postanu stanari u nekom od tri studentska doma u Nišu, mogu se smatrati pravim srećnicima.
– Trudim se svim snagama da što pre steknem uslov za upis treće godine jer mi to daje veću šansu da ću uspeti da zadržim krevet u domu kod Pravnog fakulteta. Znam da boduju sve živo i da je jako važno kad stekneš uslov. Moja porodica nije u prilici da mi krevet mesečno plaća u privatnim kućama i stanovima 70 ili 80 evra – priča Leskovčanin Aleksandar Petković, student druge godine Pravnog fakulteta.
Sve sobe u četiri paviljona u tri studentska doma – kod Pravnog, Medicinskog i Tehničkih fakulteta od ove godine će biti non-stop povezane na internet i akademsku mrežu JUNIS. Do sada je samo paviljon kod tehničkih fakulteta imao onlajn internet. Prijave za konkurs se mogu naći na blagajnama Studentskog centra u svim domovima i u Savezu studenata Niša. Studenti prijavu sa potrebnom dokumentacijom lično podnose, uz ličnu kartu i indeks, Službi smeštaja Studentskog centra u Velikotrnavskoj ulici 2 u Nišu.

Mesta samo za najbolje
Kragujevački studentski centar u tri paviljona ove godine primiće 602 akademca. U upravi centra kažu da mesta ima samo za najbolje studente. Cene smeštaja su u odnosu na prošlu godinu nepromenjene, tako da krevet u sobama prve kategorije mesečno košta 1.100 dinara, 840 u drugoj i 740 u trećoj kategoriji. Interesovanje za smeštaj je veliko jer na 11 fakulteta studira oko 12.000 studenata, od kojih je više od 7.000 sa strane.
Prema rečima Mlađana Dimitrijevića, direktora Studentskog centra, prošle godine je u renoviranje i adaptaciju studentskih paviljona uloženo više od 25 miliona dinara. Ovoga leta okrečene su samo sobe, u kojima će već od 25. avgusta moći da borave korisnici do nove raspodele. Iz upotrebe su izbačene studentske legitimacije, abonentske knjižice i bonovi za ishranu, uveden novi sistem sa elektronskim beskontaktnim karticama, sa kojih se očitavaju svi podaci o stanaru. Za studente koji stanuju u domovima, ali i za sve ostale redovne, hrana se priprema u sopstvenoj menzi. Tri obroka mesečno koštaju 3.270 dinara ili 109 dinara dnevno. Doručak je 26, ručak 45, večera 38 dinara.
Mirjana Bogavac, studentkinja III godine Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, rodom je iz Berana. Kaže da je kao brucoš stanovala u domu i da će ponovo konkurisati za krevet u jednom od tri paviljona.
– Smeštaj je, maltene, hotelski, cene više nego povoljne. Hoću li ponovo biti stanar, zavisi da li ću u septembarskom roku očistiti godinu – kaže Bogavčeva.
Studentski dom u Čačku ima 200 mesta u sobama od jednokrevetne do četvorokrevetne, pri čemu za sobe sa jednim i dva kreveta mogu kunkurisati stariji studenti. Stanari doma mogu koristiti i usluge studentske menze, u kojoj mesečna pretplata za tri obroka dnevno košta 3.270 dinara.

Nema doma u Pazaru

Iako u Novom Pazaru rade dva univerziteta, ovaj grad nema studentski dom pa su studenti sa strane prinuđeni da žive u privatnom smeštaju i da se hrane u ugostiteljskim objektima koji nisu nimalo jeftini.
– Grad će dati lokaciju za izgradnju studentskog doma i brzo ćemo dati dozvole za izgradnju, ali država mora da bude investitor jer mi nemamo novca za izgradnju studentskog doma – kaže zamenik gradonačelnika Vujica Tiosavljević. E. H.

Za kiriju do 300 evra

Brucoši koji ne uspeju da dođu do kreveta u studentskom domu i nemaju rođake u Beogradu koji su voljni da ih ugoste, prinuđeni su da iznajme stan ili sobu. Međutim, po pravilu zbog priliva brucoša cene stanova u prestonici od septembra naglo skaču, tako da je teško naći pristojan stan ispod 250 evra. Tako za garsonjeru na Banovom brdu i Zemunu gazde traže od 200 do 250 evra, dok za istu kvadraturu u centru grada ili Novom Beogradu treba spremiti dodatnih 50 evra.

Izvor:Blic