Home [njuz] Struko moja, ne volim te!

Struko moja, ne volim te!

43
0

 Prema podacima Omladinske grupe Helsinškog odbora i Studentske unije Univerziteta u Novom Sadu, 73 odsto studenata smatra da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji. Istraživanje pod nazivom "Mladi i perspektiva našeg društva" sprovedeno je u aprilu na preko 1.500 studenata Univerziteta u Novom Sadu koji žive u studentskim domovima.

Portparolka Studentske unije Univerziteta Nataša Sajlović kaže kako pokazatelji govore da je čak 63 odsto studenata spremno da radi poslove van struke.

– Visok procenat studenata govori da studenti imaju razvijenu svest šta žele u budućnosti da rade, i to ne samo ono za šta uče već i da se usavršavaju – objašnjava Sajlovićeva.

To, kako kaže, govori i koliko je neusaglašeno tržište rada s obrazovanjem nakon prelaska na bolonjski sistem visokog obrazovanja, pa studenti nisu upoznati s tim šta da rade.

Kad je reč o nacionalnosti i nacionalnim manjinama, 96 odsto ispitanika se izjasnilo da im ne bi smetalo da se druže s osobama pripadnicima druge nacionalnosti i nacionalnih manjina, kao ni da kuvar ili kuvarica u restoranu (studentskoj menzi) budu pripadnici druge nacionalnosti i nacionalne manjine.

– Najviše studenata koji bi pristali da rade u drugoj struci jeste s Poljoprivrednog fakulteta, čak 70 odsto. Studenti nisu svesni da je poljoprivreda osnovni resurs i da bi trebalo, s obzirom na to da studiraju taj fakultet, ozbiljno da se bave svojim zanimanjem – ističe Sajlovićeva.

Na pitanje da li bi pristali na brak s osobom druge verske i nacionalne pripadnosti potvrdno je odgovorilo 70 odsto studenata s mestom prebivališta u Vojvodini i 60 odsto studenata koji dolaze iz uže Srbije. To govori da procenat tolerancije opada prema jugu Srbije, međutim, nema pokazatelja kako se izjašnjavaju studenti iz Republike Srpske i Crne Gore.

Istraživanje govori i da bi sve manje studenata napustilo zemlju.

– Stariji studenti su u manjem procentu za napuštanje zemlje nego studenti nižih godina studija, koji su u većem procentu za napuštanje zemlje nakon završetka školovanja. To govori o zrelosti studenata po okončanju studija – napominje Sajlovićeva.

Jedno od pitanja bilo je i da li studenti smatraju da članstvo u političkoj partiji ima uticaja za dobijanje posla. Njih 40 odsto smatra da je potrebna članska karta za zaposlenje, koliko je i onih koji to ne misle, a 20 odsto se izjasnilo da ne zna.

IZVOR:Gradajasnki