Home [njuz] Iz klupa “u vatru

Iz klupa “u vatru

36
0

 VEĆINA svršenih studenata u Srbiji, znanje stečeno na fakultetu prvi put primeni tek kada dobiju radnu knjižicu, a onda su potrebni meseci da bi se snašli i počeli da rade konkretne poslove. Zato su pojedine kompanije počele na praksu da primaju diplomce i studente završnih godina državnih fakulteta. U najvećoj među njima, "Delta holdingu" plaćenu praksu prošlo je ovih dana dvadeset dvoje akademaca.

Jasmina Stefanović, koja je na Ekonomskom fakultetu diplomirala na smeru marketing, prijavila sa na konkurs i, kako kaže, bila više nego iznenađena kada je stigao poziv iz "Delte". Presrećna je što je radila na različitim poslovima i dobila priliku da pokaže šta je na fakultetu naučila.
– Pored mogućnosti zaposlenja, prednost ove prakse je mogućnost da se upozna ceo sistem rada. Možete se oprobati na više mesta i videti šta vam najviše odgovara, gde se uklapate – iznosi svoje utiske Stefanovićeva. – Dosta stvari sam naučila za ove dve nedelje, a bazično teorijsko znanje koje sam stekla na fakultetu pomoglo mi je da se brzo uklopim i dobro snađem. Volela bih da ovde dobijem stalni posao.
Njen kolega Bojan Cerović diplomirao je na smeru menadžmenta. Kaže da mu ova praksa dosta znači. Na fakultetu je imao praktičnu nastavu, ali smatra da je to nedovoljno.
– Ovde sam otkrio da me pored menadžmenta interesuju i finansije. Prednost ove prakse je i u tome što dobijamo ozbiljne zadatke, a ne, recimo, da fotokopiramo materijale – konkretan je Cerović. – Odmah nas bacaju u vatru i ne štede nas, a to je sjajno. Radimo iste poslove kao i neko ko je ovde zaposlen po nekoliko godina.
Šansu da nauči nešto novo i pokaže stečeno znanje sa fakulteta dobila je i Sanja Gajdoš sa Fakulteta organizacionih nauka, gde je diplomirala menadžment. I za nju je najvažnije to što ima priliku da se upozna sa poslom na svim sektorima.
– Posebno mi se dopada što su starije kolege spremne da nam pomognu – kaže Gajdoševa. – Potpuno su nam posvećeni. U svakom od sektora u kojem smo bili imali smo svog mentora na koga možemo da se oslonimo.
Tokom studija imala sam dve kraće prakse, ali to se ne može porediti sa onim što sam ovde videla i naučila.
Svi ovi mladi ljudi izuzetno se zadovoljni što je na probu stavljeno to šta i kako umeju da rade, ali i što su sami otkrili neka svoja nova profesionalna interesovanja.
A, za sve to su, kažu kroz smeh, primili i platu. Sada se samo još nadaju da će se i oni dopasti "Delta holdingu" kao što se on dopao njima, pa da će biti pozvani i po radne knjižice.

EVIDENCIJA I ZAPOSLENjE
– Cilj plaćene prakse koju organizujemo je zaposlenje – objašnjava Tamara Koprčina, menadžer za regrutaciju i selekciju "Delta holdinga". – Praksa se organizuje jednom u godinu i po dana. Posle završene prakse, kroz intervju studenti se izjašnjavaju gde im se najviše dopalo i šta bi voleli da rade. Ukoliko postoji potreba za tim radnim mestima, organizuje se finalni razgovor i oni se zapošljavaju, a ako ne, oni ostaju u evidenciji i kada se pojavi potreba pozivamo ih.

Izvor:Novosti