Home [njuz] Za omladince ima posla i u restoranima

Za omladince ima posla i u restoranima

58
0

 Deljenje letaka, prodavanje sladoleda, konobarisanje i fizički rad na građevini ili utovaru robe, samo su neki od poslova koje studenti i đaci tokom ovog leta mogu dobiti preko omladinskih zadruga, kojih u Beogradu ima preko 30. Za poslove koji traju do pet dana zaradi se i do 2.000 dinara na dan, a za mesečne poslove zarade se kreću oko 25. 000 dinara.

Veliki broj studenata i srednjoškolaca uz pomoć omladinskih zadruga pokušava da dođe do sezonskih poslova kako bi zaradili za letovanje ili školovanje. Devojke najčešće rade kao promoterke i konobarice, ali interesantni su i poslovi pomoćnog osoblja po hotelima, a vrlo je traženo mesto turističkog vodiča Beogradom. Muškarci su u nešto nezavidnijem položaju jer su za njih uglavnom predviđeni fizički poslovi. Međutim, u omladinskim zadrugama kažu da poslova ima sve manje, a interesenata sve više.
– Ponuda nam je sve oskudnija i uslovi rada sve lošiji. Deca se javljaju u sve većem broju i zainteresovani su najviše za poslove koji traju nekoliko dana, jer su najbolje plaćeni – kaže Mirjana Kusaček, iz Omladinske zadruge „Zemun“.
Ima studenata koji se na ovaj način izdržavaju i oni su dobro poznati u organizacijama, pa im je lakše da dođu do željenog posla.
– Radim kao promoterka preko cele godine. Stekla sam dosta kontakata i nije mi problem da ugovorim promociju. Posao je zanimljiv i solidno plaćen. Radi se uglavnom u velikim hipermarketima po nekoliko sati dnevno, pa imam dovoljno slobodnog vremena i za učenje – priča Maja Stanković, koja je učlanjena u nekoliko studentskih zadruga u Beogradu. Da bi se učlanili u zadrugu, studentima je potrebno da na uvid odnesu indeks i fotokopiju indeksa. Starijim od 26 godina je potrebna radna knjižica i lična karta, jer većina omladinskih zadruga posluju i kao agencije za zapošljavanje.
– Imali smo slučaj da su nam deca dolazila sa zdravstvenim knjižicama tražeći da se učlane. To je nemoguće. Dokumentacija mora biti uredna. Plaća se članarina na godišnjem nivou od 300 dinara. Zatim se, u zavisnosti da li žele da rade nekoliko dana ili više, sužava izbor poslova. Muškarcima nudimo fizičke poslove, kao što su selidbe, utovar i istovar, poslovi koji traju nekoliko dana, a dnevnica je oko 1.400 dinara. Devojke kod nas mogu dobiti posao spremačice u kancelarijama, posao promotera raznih proizvoda, distribucije flajera i poslove vezane za rad na računaru. Dnevnice iznose od 800 do 1.400 dinara u zavisnosti od posla, a satnice se plaćaju od 100 do 120 dinara – kaže Mirjana Kusaček iz Omladinske zadruge „Zemun“.
Visina zarade najviše zavisi od firme s kojom zadruga sklopi ugovor. Zadruga kao posrednik može da garantuje za isplatu, ali ne i za uslove rada.
– Mi smo tu da damo garanciju za isplate, a uslovi rada zavise od firme s kojom ostvarimo saradnju. Mladima uvek predočimo pravu sliku o uslovima koji ih čekaju i stajemo u njihovu zaštitu. Starijim od 26 godina uplaćujemo doprinose i overavamo ih u socijalnoj službi da bi im tekao radni staž. Najtraženiji je posao promotera jer se najbolje plaća. Sarađivali smo s mnogim poznatim firmama, kao što su „Frikom“ i „Imlek“. Za jedan radni dan na štandovima na Sajmu može da se zaradi i do 4.000 dinara – kaže Predrag Drobnjak, direktor „Centrala“, gde se godišnja članarina u vrednosti od 250 dinara naplaćuje tek po prvoj realizovanoj zaradi.

Izvor:Blic