Home [njuz] Evropska nedelja mladih: Ljudi, hajde da razgovaramo

Evropska nedelja mladih: Ljudi, hajde da razgovaramo

39
0

 Najveći tematski omladinski festival u Srbiji – Evropska nedelja mladih „eYouWins” – održaće se po treći put u Novom Sadu od 20. do 27. avgusta.  PR festivala Aleksandra Gak za „24 sata” kaže da je zadatak festivala da unapredi duh saradnje i poveže kulture, ideje, ali pre svega ljude. – Na ovogodišnjem festivalu pod motom „People, Let’s Talk! – Dijalog, a ne monolog” želimo da čujemo različita mišljenja o važnosti komunikacije, prihvatanju različitosti i toleranciji.
Koristeći različite metode rada – predavanja, timski rad, igre, radionice, prezentacije, plenarne diskusije i debate pokušaćemo da odgovorimo na sledeća pitanja: zašto interkulturalni dijalog, čemu služi, koji su uslovi da se razvije, ko je odgovoran…

Naravno, u centar pažnje ćemo postaviti interaktivnu komunikaciju kao sredstvo inovacije u kulturi – kaže Aleksandra Gak.

Cilj „eYouWins” 2008 je da pruži priliku mladim ljudima iz Srbije i Evrope da se upoznaju, povežu i diskutuju o fenomenu interkulturalnosti, da ih podstakne da kroz nova saznanja uče o svetu oko sebe, a da ga kreativnošću i novim idejama aktivno menjaju kroz različite oblike neformalnog obrazovanja.

Festival će biti organizovan kroz tri celine – edukativnu (People, let’s talk!), kreativnu (People, let’s create!) i zabavnu (People, let’s party!) koje će u sinergetskom efekatu doprineti da ciljevi festivala budu postignuti.

– Ove godine idemo korak dalje jer želimo aktivno da učestvujemo i damo pun doprinos promociji interkulturalizma.
Zato u evropskoj godini interkulturalizma pozivamo 150 učesnika iz Evrope i Srbije da u Vojvodini, jednoj od najmultietničnijih sredina u Evropi zajedno diskutuju o važnosti komunikacije, prihvatanju različitosti – istakla je Gakova.

Tema ovogodišnjeg festivala je motivisana prvorazrednom važnošću koju za mlade ljude ima razumevanje i vrednovanje nasleđa prethodnih generacija i različitih kulturnih uticaja kako bi bili u stanju da bolje pronađu sebe i razumeju svoju ulogu u globalnom svetu, napominju organizatori.

Izvor: 24 sata