Home [njuz] Duži semestar po džepu studenata

Duži semestar po džepu studenata

26
0

 Studenti Elektronskog fakulteta u Nišu, koji stanuju u studentskim domovima, moraće zbog dužeg letnjeg semestra da smeštaj i hranu plaćaju po ekonomskim cenama. Ministarstvo prosvete regresira cene najduže do 15. jula, međutim, na elektronici ispiti traju do početka avgusta. Umesto 36 dinara koliko sada dnevno košta boravak u domu, posle 15. jula ekonomska cena je 260 dinara.

Marko Milošević, student Elektronskog fakulteta, poslednji ispit ima 25. jula. Kada se tome doda viša cena hrane, njega će duži letnji semestar koštati oko 4.000 dinara.
– Ne mogu da shvatim da samo na mom fakultetu ispitni rok ovoliko traje. Evo kolege iz Doma kod tehničkih fakulteta, dakle sa Građevinsko-arhitektonskog i Mašinskog fakulteta, imaju ispite u predviđenom roku. Ovakva odluka dekana Dragana Antića pogađa i one studente koji stanuju kod privatnika jer moraju duže da plaćaju stanarine – kaže Marko.
Njegov kolega Goran Kovačević takođe će morati da plati ekonomsku cenu smeštaja do kraja jula.
– Zbog dužeg ispitnog roka moram da budem u domu i celog jula. Tako da ću mesec i po dana plaćati punu cenu smeštaja – priča Goran.
Predsednik Saveza studenata na Elektronskom fakultetu Marko Anđelković naglašava da je u toku godine pokušavao da ispravi takvu odluku, ali da mu to nije pošlo za rukom.
– Još prošle jeseni smo pokušali na Savetu fakulteta da ukažemo da nema potrebe da ispitni rok traje nakon 15. jula. To su odbili, kao i na Naučno-nastavnom veću. Objašnjenje da je to tako zbog usklađivanja sa Bolonjskim procesom je neprihvatljivo. Kao da na drugim fakultetima toga nema. Svi smo ugroženi dužinom ispitnog roka. Pa krajem jula temperature prelaze 40 stepeni Celzijusovih, a mi smo primorani da učimo i polažemo ispite – priča predsednik studenata.
Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Antić objašnjava da je letnji semestar duži zbog prilagođavanja nastavnog programa Bolonjskoj deklaraciji i da je takav plan Ministarstvo prosvete usvojilo.
– Ne mogu aktivnosti na fakultetu koje se brižljivo planiraju da se usaglašavaju sa planovima nekog servisa, u ovom slučaju Studentskog centra. Trebalo bi da je obrnuta situacija, Studentski centar je taj koji je podrška – kaže dekan Elektronskog fakulteta.
On je odbio predlog predstavnika studenata da fakultet snosi troškove boravka u domu, uz obrazloženje da to nije po zakonu.
Direktor Studentskog centra Rade Rajković objašnjava da Ministarstvo prosvete nema dovoljno novca da snosi troškove smeštaja i ishrane posle 15. jula.
– Odgovorno je rukovodstvo Elektronskog fakulteta. Ne znam da li je problem neodgovornost i samovolja jednog dekana. Samo na tom fakultetu je produžen rok. Zašto da 50 studenata ima ispitne obaveze bukvalno do kraja jula i zbog čega je junski rok preimenovan u julski, ja ne znam – kaže Rajković.
– Studenti koji žele da ostanu u domu i nakon 15. jula moraju da plate ekonomsku cenu. Ima onih koji žele da uče ili iz nekih drugih razloga žele da ostanu u Nišu. Mogu, ali je cena kreveta onda 260 dinara na dan. Tada ne dobijamo sredstva za komunalije, tako da moramo sami da finansiramo – kaže predsednik SC Rade Rajković.

Izvor:Blic