Home [njuz] I suze i smeh na prijemnom

I suze i smeh na prijemnom

38
0

 Polaganje prijemnih ispita za upis na fakultete počelo je juče i trajaće do sutra. Na Arhitektonskom fakultetu neki kandidati su posle četiri sata iz učionice izlazili na ivici suza…Polaganje prijemnih ispita za upis na fakultete počelo je juče i trajaće do sutra. Po završetku prijemnog ispita nije bilo važno da li poznajete budućeg kolegu ili ne, trebalo je s nekim podeliti mišljenje o urađenim zadacima, pa su ispred fakulteta, budući brucoši sabirali utiske. Bilo je i suza i osmeha.

Kao i proteklih godina, i ove je jedan od najpopularnijih fakulteta bio Arhitektonski. Na hodnicima ove ustanove posle četiri sata rada, izlazili su studenti vidno izmoreni, neki na ivici suza, neki više nego zadovoljni. Bilo je i onih koji su se uzdržavali od komentara, jer, kako kažu, rezultat će sve pokazati.
– Prijemni nije bio težak. Zadovoljan sam kako sam uradio. Prošle godine nisam uspeo da se upišem i danas sam ponovo polagao. Pripremam se od oktobra prošle godine, a na pripreme sam išao na fakultetu. Ne treba odustajati – kaže za „24 sata” Željko Ivković.
Željkov budući kolega Filip kaže da je za njega prijemni bio težak.
– Očekivao sam da će crtanje biti najteže, a ispostavilo se da mi je bilo najlakše. Već osam meseci se pripremam. Voleo bih da upišem arhitekturu, jer je izuzetno lepo zanimanje, a sa crtanjem se dobro snalazim još od osnovne škole – kaže Filip.
Budući studenti naglašavaju da je Arhitektonski fakultet izuzetno atraktivan, jer je zanimanje arhitekte perspektivno i lepo, kao i dobro plaćeno.
– Arhitekturu nije lako upisati, treba dosta truda, konstantan rad. Ovo je lepa profesija, koja nudi mogućnost zaposlenja – kaže Nevena Gavrilović, sa kojom se slaže koleginica Ksenija Stefanović, koja napominje da je zanimanje arhitekte traženo i da je diploma važna.
Na Beogradskom univerzitetu najveća konkurencija vlada za indeks medicinskog i fakulteta društvenih nauka, dok je interesovanje za izučavanje prirodno-matematičkih nauka slabije. Izuzetak je Geografski fakultet na kom će prijemni biti na dve lokacije zbog velikog interesovanja, jer se za 435 mesta prijavilo tri puta više kandidata.
Na Rudarsko-geološkom fakultetu nekoliko godina unazad je najmanje interesovanje, što je bilo vidljivo i juče. Budući brucoši ovog fakulteta, kojih je juče bilo veoma malo, nisu bili raspoloženi da komentarišu prijemni ispit.

Saveti psihologa budućim brucošima
Kako će prijemni trajati još danas i sutra, ne treba smetnuti s uma da psiholozi poručuju budućim brucošima da budu maksimalno skoncentrisani na rešavanje zadataka. Prilikom polaganja prijemnog najvažnije je usmeriti pažnju na usmena uputstva i savladati tremu. Preporuka je da kandidati dođu na prijemni dobro naspavani, da pre ispita obavezno nešto pojedu i unesu dovoljno tečnosti. Na prijemni treba poneti ličnu kartu ili pasoš, kao i prijavu za polaganje testa. Nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, kao ni drugih tehničkih pomagala.

Izvor:24 sata