Home [njuz] Učenici budući tehničari lova i šumarstva

Učenici budući tehničari lova i šumarstva

38
0

 Novi srednjoškolski profili izučavaće se u šest srednjih škola u Srbiji, očekuje se da će se lako zaposliti po završetku školovanja Na listu želja za upis u srednje škole osnovci će ove godine moći da upišu dva nova obrazovna profila – tehničar za lovstvo i šumarstvo i mašinski tehničar za reparaturu. Nova zanimanja izučavaće se u šest srednjih škola u Srbiji, a prema rečima zaposlenih u ovim obrazovnim ustanovama, učenici koji se opredele za njih lako će se zaposliti po završetku školovanja.

Tehničke škole u Lazarevcu, Čačku, Železniku, Mašinska u Nišu i kragujevačka Škola za mašinstvo i saobraćaj upisivaće đake na smer mašinski tehničar za reparaturu, koji će se tokom četiri godine obučavati da utvrđuju stanje oštećenja delova raznih mašina, prikuplja podatke o havariji, radnom komadu i uslovima eksploatacije. Stručnjaci kažu da deo koji se uspešno doradi može da bude i do 60 odsto jevtiniji od izrade potpuno novog i pri tome se ne troše sirovine, što doprinosi očuvanju životne sredine.

– Đaci će učiti sve načine zavarivanja, a drugi deo programa odnosi se na sticanje znanja iz oblasti marketinga i menadžmenta. Veštine koje steknu iz ovih oblasti trebalo bi da pripreme učenike za samostalnu delatnost – kaže Gordana Ristić, psiholog u niškoj Mašinskoj školi.

Ona napominje da su svi predmeti predviđeni za ovaj ogledni profil u funkciji struke, kao i da će đaci učiti i informatiku. Praksa počinje od prve godine, a radionice i opremu za njih obezbediće preduzeće „Meser tehnogas”, koje je dalo ideju i podršku za novo zanimanje.

– Nastavnici će proći obuku u ovoj firmi, kao i na Mašinskom fakultetu. Školama će biti obezbeđen sav materijal i jedini uslov koji mi treba da ispunimo jeste da obezbedimo oko sto kvadratnih metara za radionicu – dodaje Ristićeva.

Ona kaže da veruje da će većina svršenih srednjoškolaca dobiti zaposlenje odmah po završetku školovanja, kao i da će velikom broju njih radno mesto ponuditi „Meser tehnogas” koji ima manjak ovih kadrova.

Nedostaju i stručnjaci iz oblasti ribarstva, a ovaj posao do sada su obavljali samouki ribari sa završenom osnovnom školom koji su kontrolisali stanje reka, hvatali ribokradice na delu, ali nisu bili stručni za uzgoj riba.

– Ima sve više privatnih ribnjaka, ali će đaci koji se budu školovali za tehničara za lovstvo i šumarstvo biti zaduženi za gazdovanje ihtiofaunom u slivovima velikih reka. Odlučili smo da uvedemo ovaj obrazovni profil zbog potreba Lovačkog saveza Srbije i Ribolovačkog saveza Srbije kojima nedostaju ovi stručnjaci– kaže Zoran Nikolić, direktor srednje Šumarske škole iz Kraljeva koja je jedina u Srbiji gde se školuju ovi kadrovi.

Oni koji završe ovaj obrazovni profil baviće se gajenjem i zaštitom lovne divljači i ihtiofaune, kao i divlje faune u šumskim područjima. Takođe, tehničar za lovstvo i šumarstvo moći će da legitimiše lica zatečena u lovnim područjima i utvrđuje da li su u legalnom lovu, odnosno ribolovu.

– Praksa će se od prve godine obavljati u lovištima širom Srbije u Negotinu, Sremskoj Mitrovici, nacionalnom parku Tara. Učenicima je obezbeđen autobuski prevoz, a imaće i posebnu uniformu za terensku nastavu – objašnjava Nikolić.

Đaci će učiti dva strana jezika, nemački i engleski, da bi lakše mogli da se sporazumevaju sa lovcima iz inostranstva. Takođe, imaće pojačan fond časova iz fizičkog, a predviđen je i niz kurseva kao što su planinarenje, alpinizam, jahanje, veslanje.

———————————————————–

Susret maturanata i poslodavaca u Požegi

Maturanti Poljoprivredne škole sa domom učenika „Ljubo Mićić” iz Požege, koji su završili ogledna odeljenja, danas će imati promociju na kojoj će moći da se upoznaju sa mogućim poslodavcima, kao i uslovima rada u određenim preduzećima. Promociji će prisustvovati predstavnici Privredne komore Užice, Nacionalne službe za zapošljavanje, Agronomskog fakulteta iz Čačka, kao i predstavnici mnogobrojnih preduzeća, mlekara, pekara, veterinarskih stanica, rasadnika, cvećara.

Izvor:Politika