Home [njuz] Pet godina od osnivanja programa stipendija Zoran Đinđić

Pet godina od osnivanja programa stipendija Zoran Đinđić

58
0

 Prijemom u sedištu Odbora nemačke privrede za istok sinoć je u Berlinu obeležena peta godišnjica od osnovanja nemačkog programa stipendiranja mladih stručnjaka iz Srbije "Dr. Zoran Đinđić".Stipendije su 2004. godine, godinu dana posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića,

koji je među nemačkim političarima i privrednicim uživao veliki ugled, ustanovili Odbor nemačke privrede za istok i Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj.

U okviru tog programa, studenti ili mladi koji su studije tek okončali, dobijaju mogućnost da između tri i šest meseci rade u vodećim nemačkim preduzećima.

Kako je na sinoćnjem prijemu rekao predsednik Odbora Klaus Mangold, kroz program stipendiranja "Zoran Đinđić", mladi stručnjaci stiču uvid u način rada velikih, modernih nemačkih preduzeća i upoznaju se sa tržišnim načinom razmišljanja i menadžmentom.

Program je do prošle godine bio otvoren samo za mlade iz Srbije, sada za stipendije nemačke privrede "Zoran Đinđić" mogu da konkurišu i mladi iz Bosne i Hercegovine, Hravatske i Albanije.

Cilj finansijera stipendija je da oni i posle boravka u Nemačkoj ostanu u vezi i rade na stvaranju "regionalne mreže mladih, dinamičnih i prema svetu otvorenih stručnjaka".

Pored toga, programom stipendija treba da se podstakne i dalje održavanje živih veza nemačke i srpske, odnosno privrede zapadnog Balkana.

Stipendije "Zoran Đinđić" do sada je dobilo 175 mladih ljudi. U Nemačkoj se u program uključilo 65 velikih kompanija iz auto-industrije, energetske privrede, mašinogradnje, saobraćaja, ekološke tehnologije, građevinarstva, termotehnike i sličnih oblasti, ali i iz bankarstva i medija.

Sinoćnjem skupu, kojim je obeležen i početak ovogodišnjih stipendija, prisustvovala je i supruga ubijenog premijera Ružica Đinđić.

Izvor:Prees