Home [stipendije] Stipendije za evropske univerzitete

Stipendije za evropske univerzitete

55
0

 Studenti univerziteta u Srbiji mogu da dobiju stipendiju koja im omogućava da jedan period studija provedu na univerzitetima u zemljama Evropske unije.Tempus i Erazmus Mundus su programi razmene studenata koje studentima nudi Evropska komisija u saradnji sa kancelarijom Tempus u Srbiji.

U ponudi programa Tempus i Erazmus su najrazličitije oblasti studija, a kriterijumi prijema se razlikuju od univerziteta do univerziteta.

Uglavnom podrazumevaju odličan uspeh na studijama, znanje engleskog i jezika zemlje u kojoj se nalazi željeni fakultet.

Predsednik Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras rekao je da Evropska Unija želi da stvori jedinstven evropski obrazovni prostor.

"U Erazmus Mundus programu postoji takozavni prozor samo za zemlje zapadnog Balkana, kao dodatak onome što već postoji za druge zemlje van i u Evropskoj uniji. Ove zemlje nisu iskoristile sve stipendije koje su im dostupne. Molim vas da potpuno iskoristite ovu priliku", rekao je Žozep Ljoveras.

Preko sajta Tempus kancelarije u Srbiji studenti mogu direktno da se prijave na jedan od stotinak ponuđenih programa.

Za sada mogu da odu na master studije, a od sledeće školske godine moći će i jedan deo osnovnih studija da provedu u zemljama Evropske Unije.

"Putujemo u Evropu" i ove godine

Najbolji studenti u Srbiji dobiće i ovog avgusta mogućnost da provedu mesec dana u zemljama Evropske unije, kroz program "Putujemo u Evropu".

Evropski pokret u Srbiji i ove godine organizuje projekat "Putujemo u Evropu", uz podršku skupštine Beograda i austrijskih kompanija.

Priliku da upozna sve zemlje Evropske Unije dobiće 200 apsolvenata i studenata završne godine fakulteta.

Pravo učešća na konkursu imaju studenti do 26 godina sa najmanjom prosečnom ocenom osam i po, a prioritet će imati kandidati koji do sada nisu putovali u inostranstvo ili nemaju pasoš.

Studenti će dobiti šengenske vize, inter rejl karte i džeparac. Za sve studente prvo odredište biće Beč gde je obezbeđeno noćenje.

Ovogodišnje putovanje za 200 studenata biće organizovano uz pomoć sedam austrijskih kompanija i domaćih sponzora.

Konkurs "Putujemo u Evropu", koji je raspisan prošlog meseca, biće otvoren još dva dana, do 7. juna.

Izvor:B92