Home [njuz] Svi bi u menadžere

Svi bi u menadžere

29
0

 Iako je upis blizu, svaki deseti srednjoškolac još se dvoumi oko izbora studija, a 4,35 odsto njih nema nikakvu ideju koji će indeks odabrati. Svaki peti maturant u Srbiji želi da upiše ekonomiju i menadžment.Filološki fakultet je drugi na top-listi interesovanja srednjoškolaca, studije informatike nalaze se na trećem, a pravo na četvrtom mestu.

Medicina i stomatologija pali su na peto mesto po interesovanju budućih studenata, a za njima sledi elektrotehnika, arhitektura i turizam, vojska, psihologija i pedagogija.

Iako je upis na pragu, svaki deseti srednjoškolac još uvek se dvoumi oko izbora studija, a 4,35 odsto njih nema nikakvu ideju koji će indeks odabrati, pokazalo je istraživanje sajta prijemni.infostud.com.
Anketa je sprovedena tokom marta i aprila i u njoj je učestvovalo više od 40.000 maturanata iz 285 srednjih četvorogodišnjih škola iz cele Srbije.

Odgovarajući na pitanje – zbog čega želiš da studiraš, 82 odsto njih odgovorilo je da želi da stekne više znanja iz oblasti koja ih zanima, 73 procenta ispitanika smatra da će sa diplomom lakše naći posao, trećina njih misli da sa diplomom ima više šansi da se zaposli u inostranstvu, a 14 odsto ispitanika upisaće fakultet jer njihova porodica to od njih očekuje.

Svaki deseti srednjoškolac želi da dobije indeks da bi – izbegao vojsku, a isti procenat njih planira da studira jer ne zna šta bi drugo radio nakon završene škole. Svaki četvrti ispitanik nastaviće studije u svom gradu, a 67 odsto njih pakovaće kofere, jer u mestu u kome žive ne postoji željeni fakultet.

Polovina anketiranih studiraće u Beogradu, 17 odsto njih u Novom Sadu, 14 procenata u Nišu, tri odsto u Kragujevcu i Subotici, dok će deset odsto maturanata nastaviti studije u drugim gradovima.

Ako je suditi prema rezultatima ovog istraživanja, 87 odsto maturanata želi da upiše fakultet, šest procenata njih planira da dobije indeks više škole, a pet odsto srednjoškolaca kaže da će upisati višu školu ako ne prođu prijemni ispit za fakultet.

Velika većina ili 90 odsto svršenih srednjoškolaca želi da upiše državni fakultet, tri procenta mašta o indeksu privatnog fakulteta, a šest odsto njih kaže da će upisati privatni ako ne bude uspeo da upiše državni fakultet.

Na pitanje – šta ti je najbitnije pri izboru fakulteta, odnosno visoke škole, najveći procenat ispitanika (86 odsto njih) odgovara – želim da studiram ono što me interesuje i što volim.
Za 82 procenta ispitanika najvažnija je mogućnost zaposlenja sa tom diplomom, 64 odsto njih ističe sticanje znanja, a 48 procenata maturanata visoko vrednuje stručan profesorski kadar.

Za trećinu njih najbitnija je prihvatljiva školarina i dobra organizacija svih službi na fakultetu, a svakom petom ispitaniku najvažnije je da fakultet ostavlja dovoljno vremena za sve ostale aktivnosti.

Na pitanje – da li ste razmišljali o odlasku na profesionalnu orijentaciju, polovina njih je odgovorila potvrdno, trećina nema ideju šta je savetovanje pri izboru fakulteta, a petinu to ne zanima.
Odgovarajući na pitanje – da li planirate da idete na organizovanu pripremnu nastavu za upis na fakultet, više od 70 odsto maturanata odgovorilo je potvrdno, a 26 odsto njih smatra da im je postojeće znanje dovoljno.

Infostud je dodelio laptop kao nagradu školi iz koje je stigao najveći broj odgovora a ove godine tu vrednu nagradu dobila je Srednjoekonomska škola iz Niša.
Izvor: Politika