Home [njuz] Sloboda kretanja neprocenjivo bogatstvo

Sloboda kretanja neprocenjivo bogatstvo

57
0

 Željko Vujković i Slobodan Tomić, studenti Fakulteta političkih nauka, prošle godine su ostvarili svoj san i prvi put otputovali van granica Srbije. Vujković je proveo mesec dana u više zemalja Evropske unije, jer je bio u grupi od 300 studenata koji su učestvovali u projektu "Putujemo u Evropu", dok je Tomić sa svojim kolegama proveo nezabroravne dve nedelje u Nemačkoj u projektu "Dobrodošli u Nemačku".

Iako za većinu mladih u Srbiji zvuči nestvarno, ovi studenti su doživeli da se jednog dana probude u jednom, a već sutradan osvanu u drugom gradu. Taj osećaj slobode kretanja, kažu, nikada neće zaboraviti.
Željni novih iskustava, studenti, koji su time što su među najboljima na svojim fakultetima osvojili putovanje po Evropi, najpre su se uputili ka Beču, koji im je bio prva i zajednička stanica. Posle nekoliko dana provedenih u glavnom gradu Austrije, koje su iskoristili da vide njegove znamenitosti (muzeje, dvorce, zamkove, luna park Prater, parkove…), međusobno se upoznaju i naprave plan putovanja, oduševljeni mogućnostima koje im se pružaju, studenti podelili su se u grupe i počeli da se dogovaraju o zemljama koje će otputovati.
Putujemo u Evropu

Ovog leta će 200 najboljih studenata univerziteta u Srbiji imati priliku da putuju zemljama EU u projektu "Putujemo u Evropu", koji organizuje Evropski pokret u Srbiji, uz podršku Amabasade Austrije i Skuštine grada Beograda. Konkurs je otvoren od 7. maja do 7. juna. Prijave mogu podneti isključivo studenti završne godine i apsolventi do 26 godina, a osnovni kriterijumi na osnovu kojih će žiri izabrati studente koji putuju jesu uspeh studenata, odnosno prosečna ocena 8,5 i više, dužina studiranja, znanje stranog jezika ( engleski, nemački, francuski, španski ili italijanski). Pobednici na konkursu dobiće besplatne "multi šengen vize" na 30 dana, "inter-rejl" karte, džeparac i studentske kartice EURO26 i "Ajzak" (ISIC). Formular i uputstvo su na sajtu www.putujemouevropu.org.

Vujković je s još nekolicinom kolega obišao Minhen, Berlin, Amsterdam, Roterdam, Hag, Paris, Salcburg. On za Danas kaže da ranije nije imao priliku da putuje, zbog siromaštva i izolovanosti zemlje.
Dobrodošli u Nemačku

Konkurs "Dobrodošli u Nemačku" otvoren je 9. maja i trajaće do 20. juna, u saradnji Evropskog pokreta i nemačke ambasade u Beogradu. Osnovni kriterijumi prema kojima će žiri izabrati prijavljene studente su društvena aktivnost kandidata, odnosno humanitarni ili volonterski rad, članstvo ili saradnja s NVO, sindikatima, političkim partijama. Ostali kriterijumi su da je kandidat student druge i treće godine fakulteta s prosekom osam ili višim, dužina studiranja i znanje stranog jezika. Znanje engleskog je obavezno, a nemački će se uzimati kao prednost. Prijavni formular, uputstvo za konkurisanje i dodatne informacije o konkursu zainteresovani mogu preuzeti sa internet sajta projekta www.dobrodosliunemacku.org. Prijave kandidati moraju poslati isključivo poštom na adresu Kralja Milana 31, 11.000 Beograd, sa naznakom Za konkurs "Dobrodošli u Nemačku".

– Čovek ne može sam i na svoju ruku da se uputi bilo gde. Nisam putovao, iako sam imao veliku želju, a nisam ni bio upućen da Evropski pokret u Srbiji organizuje ovakve akcije. Kada sam saznao, prijavio sam se i bio jedan od studenata koji su dobili zaista veliku čast da slobodno putuju širom EU, koja zaista nema granica – rekao nam je Vujković.
Prema njegovim rečima, fantastično iskustvo je biti danas u Francuskoj, a sutra u Nemačkoj, a da pri tom putuješ slobodno, kao u susedni grad.
– Naučio sam da cenim slobodu kretanja i iz prve ruke sam upoznao Evropu i njene vrednosti. Upoznao sam i nekoliko ljudi s kojima sam i danas u kontaktu i koje bi voleo ponovo da vidim – navodi Vujković.
On savetuje studentima, koji će ovog leta da putuju Evropom, da se dobro organizuju i isplaniraju svoje putovanje, nađu dobro društvo i da upoznaju što više ljudi, kako ne bi uzaludno potrošili tih nepocenjivih mesec dana.
– Ovo putovanje nije obični turizam. To je, u stvari, pravi život u Evropi. Ispunio sam davnašnju želju da vidim Berlin, koji sam uvek upoređivao s Beogradom. To je grad koji ima burnu istoriju. Rušen je i obnavljan više puta, ima istoriju podela i problema, baš kao i Beograd – priča Vujković.
Slobodan Tomić je iz prve ruke imao priliku da vidi Berlin i druge gradove Nemačke, kao što su Keln, Bon, Minhen, Drezden.
– Kako je sve dobro organizovano i nemate brigu gde ćete i šta da jedete i spavate, studenti mogu da se opuste i upijaju nova znanja. Preporučio bih svim studentima, koji možda razmišljaju da li da se prijave, da to odmah urade, jer ovo iskustvo mogo znači. Imali smo priliku da iznutra vidimo kako fukcionišu nemački politički i obrazovni sitem, sindikati, omladinske organizacije. Ako budemo imali priliku ponovo da odemo u Nemačku, sigurno nam se neće ponoviti ta mogućnost – ističe Tomić.
Osim zvaničnog dela, studenti su obilazili i muzeje, zamkove i upoznavali se sa svakodnevnim životom Nemaca.
– Neverovatno je koliko se njihov način razmišljanja i odnos prema svemu razlikuje u odnosu na nas. Počev od svakodnevnih stvari, kao što su funkcionisanje metroa, saobraćajna kultura pešaka i vozača, odnos prema poslu i obavezama. Sve je na svom mestu i zato imaju mogućnost da sve planiraju godinama unapred – kaže Tomić.
U Nemačku, prema propozicijama, putuju studenti koji su društveno aktivni, odnosno bave se humanitarnim ili volonterskim radom, članovi su ili sarađuju s nevladinim organizacijama, sindikatima, političkim partijama. Kako je objasnio Tomić, angažman koji studenti imaju putovanjem unapređuje se, jer po povratku kući imaju priliku da učestvuju u pisanju projekata nemačkih fondacija u Srbiji, čime mogu da primene znanja koja su stekli učešćem u programu "Dobrodošli u Nemačku".

Izvor:Danas