Home [njuz] Od srede besplatne šengenske vize?

Od srede besplatne šengenske vize?

42
0

 Spisak tehničkih uslova za ulazak Srbije na belu šengensku listu u sredu će biti predstavljen u Beogradu, što će praktično označiti početak korišćenja besplatnih viza za građane Srbije, najavljuju iz Ministarstva spoljnih poslova.
Pasoši od juna

Milica Delević-Đilas, pomoćnik ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, kaže za Biznis da će dokument poznat pod nazivom „Mapa puta" prekosutra u Beogradu predstaviti potpredsednik Evropske komisije Žak Baro. Taj dokument sadržaće precizno definisane uslove koje Srbija treba da ispuni, kako bi građanima Srbije vize bile potpuno ukinute i naša zemlja bila uvrštena na belu šengensku listu.

– Uslovi će biti grupisani u četiri kategorije, tako da ćemo morati da zadovoljimo određene zahteve iz domena javnog reda i mira, spoljnih odnosa sa Evropskom unijom, Zakona o putnim ispravama i Zakona o imigrantima. U tom pogledu, nema gotovo nikakvih iznenađenja, a konkretni uslovi biće poznati u sredu – objašnjava Delević-Đilas.

Pretpostavlja se da će jedan od važnih uslova biti i početak izdavanja novih pasoša, izrađenih po standardima Evropske unije, a koji je već nekoliko puta odlagan zbog, kako je saopšteno javnosti, „tehničkih poteškoća". Prekjuče su u Domu Narodne skupštine dodeljena prva 204 pasoša zaslužnim građanima Srbije, a potpredsednik Vlade Božidar Đelić izrazio je nadu da će do kraja juna svi građani Srbije moći da zatraže i dobiju novi srpski pasoš.

Do kraja godine beli šengen

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić takođe je, u subotu uveče, najavio da će od ove nedelje vize za sve građane Srbije biti besplatne i da je to prvi korak na putu bezviznog režima koji će biti uspostavljen do kraja ove godine.

Ukoliko se obistine Jeremićeve prognoze, krajem godine biće završen proces nezvanično započet 1. januara ove godine. Tada je, da podsetimo, vizni režim ublažen, tako što su cene viza sa 60 evra smanjene na 35.

Izvor:Biznis