Home [ mjuzik ] RTS od SOKOJ-a traži cenovnik

RTS od SOKOJ-a traži cenovnik

40
0

 Upravni odbor RTS-a pozvao je danas SOKOJ da "konačno donese jasan i nedvosmislen tarifnik na osnovu koga od radio i televizijskih emitera naplaćuje naknadu za korišćenje autorskih i srodnih prava", a od nadležnih organa zatražio da preispitaju rad SOKOJ-a.

"SOKOJ mora da prestane sa zloupotrebom zakona na osnovu koga ima pravo naplate naknade za korišćenje autorskih prava i da prestane sa pretnjama emiterima koji žele uvođenje reda u ovu oblast", navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik UO akademik Nikša Stipčević, prenosi Tanjug.

Po oceni UO, SOKOJ potpuno svojevoljno i bez ikakvih kriterijuma određuje iznose za plaćanje.

"Rukovodstvo RTS-a već više od godinu dana pokušava da privoli čelnike SOKOJ-a da objasne kako u jednom mesecu naknada može da iznosi jedan milion dinara, a već u narednom preko pet miliona dinara i da konačno formiraju jasne kriterijume za naplatu", kaže se u saopštenju.

Podsetimo, čelnici SOKOJ-a su pre par dana od Evropske organizacije za zaštitu autorskih prava zatražili oduzimanje licence RTS-u za organizaciju Evrosonga, a zato što naš Javni servis ne plaća autorska prava na korišćenje muzike u svom programu.

Na to im je direktor RTS-a Aleksandar Tijanić (na slici) odgovorio da neće dobiti – ni dinara.

Izvor:Kontra magazin