Home [njuz] Preminuo Milenko Zablaćanski

Preminuo Milenko Zablaćanski

243
0

 Poznati glumac i prvak Pozorišta na Terazijama Milenko Zablaćanski preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu u 53. godini. Zablaćanski je preminuo od povreda koje je dobio 5. januara u saobraćajnoj nesreći na Zlatiboru.

Milenko Zablaćanski je rođen 8. decembra 1955. godine u Bogatiću kod Šapca gde je završio gimnaziju. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ognjenke Milićević. U svojoj karijeri pozorišnog glumca ostvario je niz znalajnih uloga za koje je nagrađivan na mnogim festivalima. Karijeru je počeo u pozorištu ‘Boško Buha’ da bi 1985. godine pređao u Pozorište na Terazijamačiji je bio stalni član i prvak. Od niza uloga ostvarenih na mnogim scenama naročito će ostati upamćene njegova režija i igra u Rucanteovoj ‘’Mušici’’, zatim igra i režija u predstavi ‘’Ljubinko i Desanka’’, uloge u predstavama ‘’Lutka sa naslovne strane’’, ‘’Alan Ford’’, ‘’Briljantin’’, ‘’Jubilej’’, ‘’Svetlosti pozornice’’, ‘’Heroji’’. Njegova poslednja uloga u Pozorištu na terazijama bila je 2007. godine u predstavi ‘’Svadba u kupatilu’’ po tekstu Milorada Pavića.

Paralelno sa radom u pozorištu negovao je rad u neformalnim trupama u alternativnim prostorima ostvarujući rezultate kao što su predstave ‘’Stranac i striptizeta’’, ‘’Panonska triologija’’ i mnoge druge.

Široku popularnost stekao je ulogama u nizu TV serijama kao što su ‘’Srećni ljudi’’, ‘’Porodično blago’’, ‘’Stižu dolari’’, ‘’Ono naše što nekad bejaše’’, ‘’Bela lađa’’.

Bio je oženjen balerinom Snežanom Vesković sa kojom ima dvoje dece.