Home [njuz] Softver na srpskom i besplatno

Softver na srpskom i besplatno

52
0

 Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo organizovalo je rad na lokalizaciji softvera otvorenog koda, što obuhvata: "Linuks" operativni sistem, popularni "OPENOFIS" paket, "Mozila" pretraživač, program za pristup Internetu "Fajerfoks" i program za elektronsku poštu "Tanderbird". Poslovi na lokalizaciji povereni su Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, Fakultetu organizacionih nauka, Matematičkom fakultetu i Elektronskom fakultetu u Nišu.

Već u martu 2008. godine u Srbiji će svakome biti omogućeno da besplatno koristi osnovne računarske programe, i to na srpskom jeziku. Besplatni operativni sistem i osnovni programi na srpskom jeziku mogu da pokriju veliki deo potreba građana i malih preduzeća.
Trenutno se lokalizuju dve verzije Linuks operativnog sistema, zato što nije izvesno koja je bolja i koja će duže da opstane (Ubuntu i Fedora).
Lokalizuje se i softverski paket "OPENOFIS", koji pruža veći deo mogućnosti Majkrosoftovog paketa za kancelarijsko poslovanje (procesor teksta veoma sličan "MS Vord" programu, program za tabelarne kalkulacije nalik "Ekselu", program za prezentacije kao što je "Pauer point" i program za male baze podataka). Ovi programi pokrivaju kompletne potrebe pojedinaca i manjih preduzeća u pogledu pripreme tekstova, mnogih izračunavanja i prezentacija. Programi su kompatibilni sa "Majkrosoftovim Ofis" paketom.
Korišćenjem ovih sistema može se postići značajna ušteda u uvozu softvera po svakom računaru, za onoliko za koliko bi trebalo platiti softver od "Majkrosofta". Planirano je da prve verzije budu završene do kraja marta 2008. godine, kada će biti predstavljene javnosti.
Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo zalagaće se za legalizaciju softvera, ne samo zbog suzbijanja softverske piraterije, već i zbog naše softverske industrije, čiju intelektualnu svojinu treba štititi.
Već početkom sledeće godine biće raspisan tender za lokalizaciju i drugih važnih softverskih paketa zasnovanih na otvorenom kodu. N. M.

Izvor: Danas