[ youth.rs ]

Preminuo Milenko Zablaćanski

Poznati glumac i prvak Pozorišta na Terazijama Milenko Zablaćanski preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu u 53. godini. Zablaćanski je preminuo od povreda koje je dobio 5. januara u saobraćajnoj nesreći na Zlatiboru.

Milenko Zablaćanski je rođen 8. decembra 1955. godine u Bogatiću kod Šapca gde je završio gimnaziju. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ognjenke Milićević. U svojoj karijeri pozorišnog glumca ostvario je niz znalajnih uloga za koje je nagrađivan na mnogim festivalima. Karijeru je počeo u pozorištu ‘Boško Buha’ da bi 1985. godine pređao u Pozorište na Terazijamačiji je bio stalni član i prvak. Od niza uloga ostvarenih na mnogim scenama naročito će ostati upamćene njegova režija i igra u Rucanteovoj ‘’Mušici’’, zatim igra i režija u predstavi ‘’Ljubinko i Desanka’’, uloge u predstavama ‘’Lutka sa naslovne strane’’, ‘’Alan Ford’’, ‘’Briljantin’’, ‘’Jubilej’’, ‘’Svetlosti pozornice’’, ‘’Heroji’’. Njegova poslednja uloga u Pozorištu na terazijama bila je 2007. godine u predstavi ‘’Svadba u kupatilu’’ po tekstu Milorada Pavića.

Paralelno sa radom u pozorištu negovao je rad u neformalnim trupama u alternativnim prostorima ostvarujući rezultate kao što su predstave ‘’Stranac i striptizeta’’, ‘’Panonska triologija’’ i mnoge druge.

Široku popularnost stekao je ulogama u nizu TV serijama kao što su ‘’Srećni ljudi’’, ‘’Porodično blago’’, ‘’Stižu dolari’’, ‘’Ono naše što nekad bejaše’’, ‘’Bela lađa’’.

Bio je oženjen balerinom Snežanom Vesković sa kojom ima dvoje dece.

Exit mobile version