Home [zabavnik] Mladi majmuni pamte bolje nego studenti

Mladi majmuni pamte bolje nego studenti

29
0

 Mladi majmuni, šimpanze, imaju izuzetno dobro pamćenje, znatno bolje od ljudi, saopštili su japanski naučnici u najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu Current Biology. Eksperiment su osmislili naučnici sa Univerziteta u Kjotu i trajao je nekoliko godina. Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe –

Šimpanze su prethodno naučili da broje do devet i da vrate u pravi redosled brojeve ako su im prikazani naopako.

Zadatak je bio da ispitanici (i majmuni i ljudi) zapamte redosled brojeva koji im je na ekranu prikazan u trajanju od samo par sekundi.

Mladi majmuni su po brzini i tačnosti pokazali znatno bolje rezultate od studenata, čak i kad su tokom eksperimenata bili pušteni jaki zvuci da bi im odvratili pažnju.

Autor studije Tecuro Macuzava sa Insituta za istraživanje primata, izjavio je da su ljudi verovatno nekada imali iste kapacitete pamćenja kao i majmuni, ali su te sposobnost postepeno izgubili tokom evolucije i stekli druge kapacitete.

"Sposobnost mozga je ograničena. Možda se ljudska vrsta odrekla svojih starih sposobnosti kako bi stekli nova znanja, kao što je govor", rekao je Macusaza.

"Možda će se to isto dogoditi i majmunima kad odrastu", dodao je on, navodeći da se memorija šimpanza smanjuje s godinama.

Izvor: Mondo