Home [njuz] SVETIONIK ZNANJA: OTKRIJTE VAŠU REPUTACIJU NA INTERNETU SAMO JEDNIM KLIKOM

SVETIONIK ZNANJA: OTKRIJTE VAŠU REPUTACIJU NA INTERNETU SAMO JEDNIM KLIKOM

109
0

Zamislite da imate supermoć da otkrijete kakvo je vaše ponašanje na internetu samo jednim klikom. To je upravo ono što su četiri briljantna srednjoškolca – Nina, Ognjen, Kristina i Nađa – ostvarili aplikacijom DeepPrint i osvojili treće mesto na Svetioniku znanja.

Prilikom procesa zapošljavanja, kompanije sve češće pored fokusa na profesionalne kvalifikacije i iskustvo kandidata, kao i na njihovu sposobnost da obavljaju poslove koji su im potrebni, istražuju i ponašanje kandidata na internetu, posebno ako postoje indikacije da bi to moglo biti relevantno za radno mesto ili kulturu kompanije.

Da li ste znali da čovek dnevno na internetu provede u proseku od 2-4 sata, najčešće ga koristeći za komunikacu, ali i pretraživanje različitih informacija, zabavu, kupovinu, obrazovanje i finansije. Ideja ovih srednjoškolaca bila je da pomognu vršnjacima koji tek treba da uplove u tržište rada, ukazujući im koliko je važno šta i kako rade na internetu.

“Shvatili smo koliko je važno znati kako se ponašate na internetu”, kaže Nina, predstavnica tima.”Naša aplikacija ne samo da meri vaš digitalni otisak, već vam i daje korisne savete kako da ga unapredite, uz pomoć veštačke inteligencije. Mladi su sve više svesni svog digitalnog identiteta i njegovog uticaja na budućnost

Šta je zapravo digitalni identitet? On predstavlja skup svih naših aktivnosti na internetu – od načina komunikacije na društvenim mrežama do tragova u online trgovini i digitalnoj interakciji sa pojedincima i institucijama. Ti negde pothranjeni skiveni zapisi, mogu imati dubok uticaj na našu privatnost, profesionalni razvoj i društveni ugled.

Razgovarali smo i sa Majom Rubin menadžerkom projekta “Svetionik Znanja” na kom je ovaj fantastičan tim odneo treće mesto – “Ovi mladi heroji dotakli su važnu temu, posebno u dobu društvenih mreža. Njihova priča treba da nas inspiriše da shvatimo da i mi možemo menjati svet.” Dodajući: “Projekat ‘Svetionik Znanja’ je ključan za naše društvo. Verujemo da će ovi mladi lideri oblikovati našu budućnost i doneti pozitivne promene u našu zajednicu.”

 

Prepoznavanje važnosti digitalnog identiteta otvara put ka odgovornijem ponašanju na mreži. Aplikacije poput ove nude alate i resurse kako bismo razumeli naše online navike i njihov potencijalni uticaj.

Da podsetimo, Svetionik znanja je tradicionalno takmičenje srednjoškolaca iz 12 lokalinih zajednica Srbije, koje se sprovodi svake godine u organizaciji Svetionika znanja i  Asocijacije za afirmaciju kulture. Cilj je jednostavan podstaknuti mlade da osmisle i razviju projekte koji će doprineti unapređenju kvaliteta svakodnevnog života u njihovim zajednicama.