[ youth.rs ]

SVETIONIK ZNANJA: OTKRIJTE VAŠU REPUTACIJU NA INTERNETU SAMO JEDNIM KLIKOM

Zamislite da imate supermoć da otkrijete kakvo je vaše ponašanje na internetu samo jednim klikom. To je upravo ono što su četiri briljantna srednjoškolca – Nina, Ognjen, Kristina i Nađa – ostvarili aplikacijom DeepPrint i osvojili treće mesto na Svetioniku znanja.

Prilikom procesa zapošljavanja, kompanije sve češće pored fokusa na profesionalne kvalifikacije i iskustvo kandidata, kao i na njihovu sposobnost da obavljaju poslove koji su im potrebni, istražuju i ponašanje kandidata na internetu, posebno ako postoje indikacije da bi to moglo biti relevantno za radno mesto ili kulturu kompanije.

Da li ste znali da čovek dnevno na internetu provede u proseku od 2-4 sata, najčešće ga koristeći za komunikacu, ali i pretraživanje različitih informacija, zabavu, kupovinu, obrazovanje i finansije. Ideja ovih srednjoškolaca bila je da pomognu vršnjacima koji tek treba da uplove u tržište rada, ukazujući im koliko je važno šta i kako rade na internetu.

“Shvatili smo koliko je važno znati kako se ponašate na internetu”, kaže Nina, predstavnica tima.”Naša aplikacija ne samo da meri vaš digitalni otisak, već vam i daje korisne savete kako da ga unapredite, uz pomoć veštačke inteligencije. Mladi su sve više svesni svog digitalnog identiteta i njegovog uticaja na budućnost

Šta je zapravo digitalni identitet? On predstavlja skup svih naših aktivnosti na internetu – od načina komunikacije na društvenim mrežama do tragova u online trgovini i digitalnoj interakciji sa pojedincima i institucijama. Ti negde pothranjeni skiveni zapisi, mogu imati dubok uticaj na našu privatnost, profesionalni razvoj i društveni ugled.

Razgovarali smo i sa Majom Rubin menadžerkom projekta “Svetionik Znanja” na kom je ovaj fantastičan tim odneo treće mesto – “Ovi mladi heroji dotakli su važnu temu, posebno u dobu društvenih mreža. Njihova priča treba da nas inspiriše da shvatimo da i mi možemo menjati svet.” Dodajući: “Projekat ‘Svetionik Znanja’ je ključan za naše društvo. Verujemo da će ovi mladi lideri oblikovati našu budućnost i doneti pozitivne promene u našu zajednicu.”

 

Prepoznavanje važnosti digitalnog identiteta otvara put ka odgovornijem ponašanju na mreži. Aplikacije poput ove nude alate i resurse kako bismo razumeli naše online navike i njihov potencijalni uticaj.

Da podsetimo, Svetionik znanja je tradicionalno takmičenje srednjoškolaca iz 12 lokalinih zajednica Srbije, koje se sprovodi svake godine u organizaciji Svetionika znanja i  Asocijacije za afirmaciju kulture. Cilj je jednostavan podstaknuti mlade da osmisle i razviju projekte koji će doprineti unapređenju kvaliteta svakodnevnog života u njihovim zajednicama.

 

Exit mobile version