Home [njuz] Ovogodišnji H-Bridges tim srpskih studenata ponovo se takmiči za pobedu na najvećem...

Ovogodišnji H-Bridges tim srpskih studenata ponovo se takmiči za pobedu na najvećem svetskom univerzitetskom takmičenju iz energetske elektronike.

121
0

H-Bridges Tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, ponovo se plasirao u finalnu fazu najvećeg svetskog univerzitetskog IEEE takmičenja u oblasti energetske elektronike, International Future Energy Challenge 2024  (IFEC2024).

 

Takmičenje je jedinstveno po tome što studenti moraju samostalno raditi na svim aspektima projekta, od razvoja i realizacije idejnog rešenja do obezbeđivanja svih potrebnih finansijskih sredstava i materijalnih resursa.

 

Ovogodišnji zadatak je stereo audio pojačavač klase D, snage 400W sa dva stereo i jednim subwoofer kanalom. U poređenju sa konvencionalnim pojačavačima, prednost ovakvog uređaja je poboljšana energetska efikasnost, bolji kvalitet zvuka i frekvencijski raspon, kao i smanjenje težine.  Pristup H-Bridges tima se ogleda u potpunoj digitalnoj implementaciji koja smanjuje veličinu i olakšava komunikaciju sa korisnikom.

 

Polufinale se održalo 25. februara u Los Anđelesu u okviru najveće svetske konferencije primenjene energetske elektronike – Applied Power Electronics Conference. Tada je u jakoj konkurenciji, tim Elektrotehničkog fakulteta obezbedio plasman u finale takmičenja, koje će se održati u julu mesecu na Teksas Univerzitetu, u Ostinu. Predstavnici Srbije takmičiće se sa timovima iz Nemačke, SAD-a, Tajvana i Kine.