Učimo zajedno o Agendi 2030 i ciljevima održivog razvoja 

0

Sigurno ste nekada zamišljali kako će vaš život izgledati za 10 godina? Zapisivali ste još uvek neostvarene želje na parčetu papira, podelili svoje težnje najbližim prijateljima? Usput ste promišljali o tome kakve će društvene promene uslediti, u kom pravcu će napredovati tehnologija i kakve proboje u nauci možemo očekivati. Da li možemo preuzeti kontrolu nad nekim segmentima budućnosti?

Taj isti, komplikovani, međuzavisni svet funkcioniše po određenim pravilima i njegova budućnost ne mora biti zamagljena nedosanjanim snovima. Viziju o tome kako bi on mogao da izgleda u sledećoj deceniji nam nudi međunarodni dokument prikladno nazvan Agenda 2030. To je svet univerzalnog poštovanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, vladavine prava, ali i pravde, kao i jednakosti i nediskriminacije. Takođe, to je svet čiji stanovnici ne udišu zagađen vazduh, koji imaju slobodan pristup pijaćoj vodi, čija obradiva zemlja nije napuštena zbog prekomerne eksploatacije. Agenda 2030 je sve ove principe skupila u 17 ciljeva održivog razvoja koji predstavljaju, na globalnom nivou, najobimniji plan za eliminisanje ekstremnog siromaštva, smanjenje nejednakosti i zaštitu planete. Primena koncepta održivog razvoja doprinela bi da svi građani kojima je potrebna socijalna pomoć mogu da je ostvare, da postoji funkcionalan zdravstveni sistem, da muškarci i žene imaju iste mogućnosti i zarade itd.

Beogradska otvorena škola je pripremila online predavanje o ciljevima održivog razvoja, i to onim koji se tiču zaštite sredine u kojoj živimo. To su ciljevi koji nam govore o tome kako da zaustavimo galopirajuće posledice klimatskih promena, kako da održimo naša mora i okeane plavim i na koji način da prestanemo da uzimamo od prirode više nego što možemo da joj vratimo. Informišite se o Agendi i njenim principima o zaštiti životne sredine, kroz osam video lekcija koje pokrivaju sledeće ciljeve: 6 – Čista voda i sanitarni uslovi, 7 – Dostupna i obnovljiva energija, 11 – Održivi gradovi i zajednice, 12 – Odgovorna potrošnja i proizvodnja, 13 – Akcija za klimu, 14 – Život pod vodom i 15 – Život na kopnu. Ukoliko vas tema dovoljno zainteresuje možete preuzeti i dodatnu skriptu za učenje koja vam pruža mogućnost za još nekoliko sati ozbiljnog čitanja. 

Online predavanja, potpuno besplatno, možete pogledati na sajtu: sdg.bos.rs.

Previous articleTrening pod nazivom „Promoteri socijalne inkluzije“
Next articleTražimo učesnike uzrasta 18+ godina za omladinsku razmenu na Avali