[ youth.rs ]

Učimo zajedno o Agendi 2030 i ciljevima održivog razvoja 

Sigurno ste nekada zamišljali kako će vaš život izgledati za 10 godina? Zapisivali ste još uvek neostvarene želje na parčetu papira, podelili svoje težnje najbližim prijateljima? Usput ste promišljali o tome kakve će društvene promene uslediti, u kom pravcu će napredovati tehnologija i kakve proboje u nauci možemo očekivati. Da li možemo preuzeti kontrolu nad nekim segmentima budućnosti?

Taj isti, komplikovani, međuzavisni svet funkcioniše po određenim pravilima i njegova budućnost ne mora biti zamagljena nedosanjanim snovima. Viziju o tome kako bi on mogao da izgleda u sledećoj deceniji nam nudi međunarodni dokument prikladno nazvan Agenda 2030. To je svet univerzalnog poštovanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, vladavine prava, ali i pravde, kao i jednakosti i nediskriminacije. Takođe, to je svet čiji stanovnici ne udišu zagađen vazduh, koji imaju slobodan pristup pijaćoj vodi, čija obradiva zemlja nije napuštena zbog prekomerne eksploatacije. Agenda 2030 je sve ove principe skupila u 17 ciljeva održivog razvoja koji predstavljaju, na globalnom nivou, najobimniji plan za eliminisanje ekstremnog siromaštva, smanjenje nejednakosti i zaštitu planete. Primena koncepta održivog razvoja doprinela bi da svi građani kojima je potrebna socijalna pomoć mogu da je ostvare, da postoji funkcionalan zdravstveni sistem, da muškarci i žene imaju iste mogućnosti i zarade itd.

Beogradska otvorena škola je pripremila online predavanje o ciljevima održivog razvoja, i to onim koji se tiču zaštite sredine u kojoj živimo. To su ciljevi koji nam govore o tome kako da zaustavimo galopirajuće posledice klimatskih promena, kako da održimo naša mora i okeane plavim i na koji način da prestanemo da uzimamo od prirode više nego što možemo da joj vratimo. Informišite se o Agendi i njenim principima o zaštiti životne sredine, kroz osam video lekcija koje pokrivaju sledeće ciljeve: 6 – Čista voda i sanitarni uslovi, 7 – Dostupna i obnovljiva energija, 11 – Održivi gradovi i zajednice, 12 – Odgovorna potrošnja i proizvodnja, 13 – Akcija za klimu, 14 – Život pod vodom i 15 – Život na kopnu. Ukoliko vas tema dovoljno zainteresuje možete preuzeti i dodatnu skriptu za učenje koja vam pruža mogućnost za još nekoliko sati ozbiljnog čitanja. 

Online predavanja, potpuno besplatno, možete pogledati na sajtu: sdg.bos.rs.

Exit mobile version