Home [njuz] Japanska animacija

Japanska animacija

73
0

 Jedan od pratećih programa predstojećeg 54. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (od 30. marta do 4. aprila) biće posvećen japanskoj animaciji. Program će publici u Domu sindikata i Kulturnom centru Beograda predstaviti Sajoko Kinošita, animator, predsednik ASIFE i član žirija Festivala.

Sajoko Kinošita nije od početka 1980-ih samo držala predavanja na univerzitetima umetnosti, koledžima i na filmskim festivalima, već je od 1990, kao stručnjak za produkciju animacije u Japanskoj međunarodnoj agenciji za saradnju (JICA), predavala animaciju audio-vizuelnim stručnjacima u 41 zemlji u razvoju (u Aziji, Okeaniji, Africi, na Bliskom istoku i u Centralnoj i Južnoj Americi). Držala je predavanja i vodila radionice namenjene stručnjacima iz različitih oblasti u nameri da im objasni da je animacija jedan od najefikasnijih medija koji može da bude od velike koristi u razvijanju njihovih pojedinačnih oblasti, kao i kod rešavanja različitih društvenih problema, kao što su ljudska prava, mir, sida, stanovništvo itd. Godine 1994. Kinošita je, na poziv UNICEF-a, držala predavanje na „Drugom samitu i radionici za razvoj animacije“ u Orlandu. Japanska fondacija poslala je 2000. u Meksiko Siti, Hjuston, Ostin i Sao Paulo da bi u okviru njihovog projekta „Predstavljanje japanskog projekta“ držala predavanja, vodila radionice o japanskoj animaciji i držala demonstracije animacije. Takođe 2000, držala je predavanje i vodila radionicu o animaciji na „Obrazovnom simpozijumu i radionici o međunarodnim ljudskim pravima“, u organizaciji Osaka Sitija.

Kinošita pridaje veliki značaj dečijim radionicama za animaciju, a u periodu između 1997. i 2006. bila je predsednik Radne grupe ASIFA (AWG). Od 2005. kao gostujući profesor predaje na Univerzitetu umetnosti u Osaki.

Kinošita se veoma angažuje u svetu na širenju animacije kao umetničke i medijske forme. Naročito stavlja naglasak na kratku umetničku animaciju. Od pečtka 1980-ih upoznavala je zemlje u inostranstvu sa japanskim kratkim animiranim filmovima.

Kinošita je 1985. producirala i osnovala prvi međunarodni takmičarski bijenale animacije u Aziji, u Hirošimi (u organizaciji Hirošima Sitija i ASIFA-Japan), uz podršku ASIFA. Od samog početka ona je direktor festivala. Jedanaesti festival održan je u avgustu 2006. Sada se priprema za dvanaesti, koji treba da se održi u avgustu 2008.

Kao delegat Hirošima Festivala, Kinošita je posetila mnoge zemlje u Aziji da bi ispitala situaciju u industriji animacije, kao i da bi se susrela sa ljudima iz ove oblasti i sa njima razmenila informacije. Godine 1993. posetila je Vijetnam, Singapur, Indoneziju, Filipine, 1996. je obišla Maleziju, Tajland, Šri Lanku, 1998. je posetila brojne gadove Indije, dok je 2000. obišla mnoge gradove u Turskoj.

Od početka 1980-ih radi kao koordinator programa animacije za filmske festivale i umetničke muzeje u raznim zemljama. U periodu od 1986. do 1994. svake godine je organizovala netakmičarski međunarodni festival animacija u tokijskoj oblasti Itabaši i stavljala naglasak na uvođenje kratkih umetničkih formi iz raznih zemalja.

Godine 1986. osnovala je Međunarodnu biblioteku za animaciju (IAL), u kojoj se čuvaju filmovi/video snimci iz celog sveta. IAL uvek nalazi mogućnost da prikaže ova dela, da sarađuje sa umetnicima kod izrade njihovih filmova, kao i da predstavlja raznovrsnost i efikasnost animacije kao umetnosti i medija.

Kinošita trenutno radi na realizaciji osnivanja Međunarodnog instituta za animaciju u Hirošimi.