Home [njuz] Nezaposlenost smanjena zbog „odliva mozgova“, a ne zapošljavanja mladih

Nezaposlenost smanjena zbog „odliva mozgova“, a ne zapošljavanja mladih

114
0

Beogradska otvorena škola okupila je više od 150 donosioca odluka, predstavnika vlada zemalja Zapadnog Balkana, biznis sektora, organizacija civilnog društva i zainteresovanih pojedinaca koji su razgovarali o zapošljivosti mladih u regionu u četvrtak 17. decembra 2020. godine. Najvažnije teme odnosile su se na ključne izazove javnih politika po pitanju zapošljivosti mladih na Zapadnom Balkanu kao i saradnju organizacija civilnog društva i javne uprave, odnosno konkretnih rezultata na temu zapošljivosti mladih. Konferencija „Inicijativa organizacija civilnog drustva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanja mladih“ se organizuje u okviru projekta WEB4YES koji BOŠ sprovodi sa šest regionalnih organinizacija sa Zapadnog Balkana, a projektom su unapređene veštine više od 1.000 mladih koji su se tokom realizacije programa zaposlili ili pokrenuli sopstveni biznis.

Na drugoj sesiji prvog dana konferencije, 17. decembra, o zapošljivosti mladih na Zapadnom Balkanu govorili su Aleksandra Đurović, koordinatorka istraživanja Beogradske otvorene škole, Ajka Rovčanin, predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT, Adem Gaši, predstavnik Regionalnog saveta za saradnju, Kristina Mereuta, predstavnica Evropske trening fondacije i Valmir Džemalji, predstavnik organizacije LENS. Govornici su istakli glavne preporuke za zapošljavanje mladih, ali i izazove sa kojima će mladi biti suočeni usled pandemije koronavirusa u kontekstu zapošljavanja. Na panelu je takođe predstavljena platforma WEB4JOBS, namenjenu mladima sa Zapadnog Balkana za istraživanje mogućnosti za obuke, poslove i razmene.

Aleksandra Đurović je govorila o značaju uključivanja svih zainteresovanih strana u cilju ostvarivanja zajedničkog cilja koje je usmeren na unapređivanje zapošljivosti mladih. „Kroz naša istraživanja koja smo sproveli razvili smo preporuke u vezi sa poboljšanjem pravnog okvira za radne prakse i druge važne teme koje se odnose na zapošljivost mladih.“Ajka Rovčanin je naglasila da se u Bosni i Hercegovni stopa nezaposlenosti smanjila, ali da je ona uzrokovanja „odlivom mozgova“, a ne zapošljavanjem mladih.Kristina Mereuta je istakla da će se posledice pandemije koronavirusa tek kasnije odraziti na ekonomije zemalja Zapadnog Balkana i da organizacije civilnog društva imaju važnu ulogu u podršci mladima kada je reč o zapošljavanju. Adem Gaši, govorio je o značaju kreiranju zajedničkih preporuka i inovativnih rešenja za zapošljavanje mladih. Istakao je i da „ne postoji samo jednoveć više rešenja i cilj je da se rešenja kreiraju u saradnji sa mladima, a ne samo za mlade“ i da postoji prostor da se zaključci i preporuke sa regionalnog nivoa primene u razvoju nacionalnih politika.

U okviru inicijative WeB4YES tokom poslednje tri godine sprovedena su četiri regionalna istraživanja o zapošljavanju i preduzetništvu mladih, osnovani su Nacionalni forumi za zapošljavanje mladih i kreirane konkretne preporuke za unapređivanje zapošljivosti mladih na Zapadnom Balkanu. BOŠ i partneri na projektu podržali su 18 inicijativa omladinskih organizacija, a sprovođenjem obuka ojačani su kapaciteti preko 90 organizacija.Beogradska otvorena škola uz podršku Evropske unije 17. i 18. decembra 2020. godine organizuje regionalnu online konferenciju pod nazivom „Inicijativa organizacija civilnog drustva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanja mladih, a agendu možete pronaći OVDE.