Home [njuz] Noćni život mladih duži od rada kafića

Noćni život mladih duži od rada kafića

42
0

coffeePored ugostiteljskih objekata, u Valjevu treba skratiti radno vreme i trgovina, pekara i ćevabdžinica kako bi se sprečilo da omladina ostaje u gradu daleko iza ponoći, čulo se na javnoj raspravi u Opštini povodom predloga nove odluke o radnom vremenu kafića i drugih objekata. Predloženo je čak i da se ograniči vreme kretanja i boravka maloletnicima u gradu.

– Naš predlog je da pekare, ćevabdžinice, trafike i dragstori rade do 23 sata. Kafane, kafići i bifei trebalo bi da se zatvore do 24 časa, barovi i diskoteke bi radile do jednog sata iza ponoći, dok bi noćni klubovi nastavili rad do tri sata – kazao je komunalni inspektor Aleksandar Pavlović.

Direktor Srednje ekonomske škole Duško Tomić je otišao i korak dalje.
– Maloletnicima treba ograničiti izlazak u grad ne samo ograničenim radom kafića nego i kretanjem. Predlažem da se kretanje ograniči radnim danom do 23 sata, a vikendom do ponoći.
Zatvaranjem kafana ne znači da nećemo morati da ih jurimo po ulici ili burdeljima – kazao je Tomić.

Ugostitelj Goran Petrović kaže da vlasnici kafića ili klubova nisu u stanju da kontrolišu da li su deca punoletna, niti da im zabranjuju ulazak u kafane.
– To bi valjda trebalo da čine roditelji. Mi ne možemo da procenjujemo da li dete ima 14 ili 16 godina. Njemu je roditelj dao slobodu da na primer džipom i sa 50 evra u džepu izađe u grad. Ko smo mi da mu tražimo ličnu kartu?
Parkovi i ulice u Valjevu su cele noći puni omladine i radno vreme ugostiteljskih objekata nema ništa sa njihovim trošenjem vremena u provodu – upozorio je Petrović dodajući da ukoliko se ograniči radno vreme kafića, „svi mogu da se preregistruju u noćne klubove i tako rade duže“.

Da se ograničavanjem radnog vremena ne postiže mnogo, misli i komandir Policijske stanice Saša Marković. On kaže da se najveći broj prekršaja iz oblasti remećenja javnog reda i mira događa po izlasku iz ugostiteljskih objekata nakon ponoći.
– Ne postoji mesto koje je posebno problematično, a najveći broj prekršaja dešava se na otvorenom. Među mladima gotovo da i nema striktne podele gde koja grupacija izlazi, jer svi izlaze svuda.
Većina njih bude u kafićima koji rade do jedan, pa izlazak u grad nastavljaju u barovima ili folkotekama koje rade do tri. Podelom ograničenja rada na pojedine ugostiteljske objekte ništa ne bismo dobili – objašnjava Marković.

O predlogu komunalne inspekciju za skraćenje radnog vremena lokala u Valjevu uskoro treba da se izjasni Privremeni organ.
Odluka o skraćenju rada kafića postoji još od 1994. godine i od tada je nekoliko puta menjana, a trenutno važi režim da svi objekti radnim danom rade do ponoći, a vikendom do jedan čas.

Tokom leta radno vreme se produžava do jedan radnim danom, odnosno do dva posle ponoći vikendom. Komunalni inspektori konstatuju da su kršenja te uredbe stalna, dok se ugostitelji brane da nisu u stanju da goste isteruju u predviđeno vreme zbog višegodišnjeg običaja tinejdžera u Valjevu da u varoš kreću tek posle 23 sata.
Mladim Valjevcima za nastavak zabave i nakon zatvaranja svih kafana nije problem da alkohol kupe u dragstorima ili na trafikama koje rade celu noć, pa se tako druženje nastavlja u parkovima ili na trgovima.

Izvor: Blic