Home [njuz] Trudne već u 16. godini

Trudne već u 16. godini

21
0

seks.jpegMladi se o seksu najčešće informišu od svojih vršnjaka, a kada dođu kod lekara već imaju probleme sa raznim infekcijama, pokazuju istraživanja o reproduktivnom zdravlju mladih u Srbiji.Prosečna devojka u Beogradu ima prvo seksualno iskustvo sa šesnaest i po godina, a oko 60 odsto mladih na prvi ginekološki pregled dolazi zbog sumnje na trudnoću,

 straha od polno prenosivih infekcija ili zapaljenja unutrašnjih polnih organa, pokazuju istraživanja o reproduktivnom zdravlju mladih u Srbiji.

Prema istraživanju stručnjaka Centra za planiranje porodice pri Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije, sprovedenom među adolescentima, među motivima za stupanje u prve polne odnose najčešće se spominje ljubav (45,7 odsto), zatim radoznalost (35,7 odsto), a znatno ređe fizička privlačnost i strast (8,3 odsto).
Anketa je pokazala da adolescenti uglavnom znaju da nabroje osnovne metode savremene kontracepcije, ali i da su slabo upućeni kako se koriste.

– Ponavljaju se i dalje zablude koje se prenose s generacije na generaciju. Mladi veruju da je takozvani prekinuti snošaj bezbedna metoda kontracepcije i da se tako mogu sačuvati od neželjene trudnoće.
Nemamo podatke da je broj prekida trudnoće kod mlađih manji nego prethodnih godina, pa je i dalje aktuelno to da se oko 50 odsto neželjenih trudnoća dešava u prvih šest meseci od početka stupanja u seksualne odnose.
Strah od kontraceptivne pilule je i dalje prisutan i pored saznanja da se njom danas leče određeni hormonski poremećaji i neke bolesti koje mogu da izazovu sterilitet – istakao je dr Zoran Stanković, dečji ginekolog iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta.

Kada je reč o poznavanju bolesti koje se prenose seksualnim putem, adolescentkinje u Srbiji u istraživanjima nisu pokazale dovoljno znanja iz ove oblasti. Svaka druga ispitanica navela je tri seksualno prenosive bolesti, a za više od tri oboljenja čula je tek svaka deseta adolescentkinja.
– Sigurno je da određen broj mladih stupa u seksualne odnose pre nego što se zaista informiše o mogućim posledicama. Devojke danas znaju da prvi dolazak kod ginekologa ne znači i obavezan pregled i sve češće dolaze u savetovališta za očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih da bi se informisale o problemima sa menstrualnim ciklusom ili zbog problema sa vaginalnim sekretom.
Ređe se javljaju na pregled i zbog bolova u stomaku ili kašnjenja menstruacije. Najčešća njihova pitanja su u vezi sa zabludama koje se čuju u društvu ili od „iskusnih” vršnjaka – istakao je dr Stanković.

Kada je reč o polno prenosivim infekcijama, današnje devojke su u anketama pokazale da su najviše informacija čule o HIV infekciji, zatim o gonoreji i sifilisu, a znatno ređe (0,3-5,3 odsto) poznaju oboljenja čija je polno prenosiva priroda otkrivena poslednjih decenija (genitalni herpes, hlamidijalna genitalna oboljenja, hepatitis B, citomegalovirusna infekcija).
Ipak, čak svaka peta osoba ispitanica ne smatra da AIDS nastaje kao posledica heteroseksualne transmisije HIV-a.
Prema nekim podacima, barem jednu polno prenosivu infekciju ima između 20 i 30 odsto seksualno aktivnih adolescenata.

– Mladi nam dolaze kada imaju neke tegobe ili kada čuju da neko od drugara ima ginekološki problem. Pokušavamo da izgradimo kod njih takav odnos da dolaze na redovne kontrole barem jednom godišnje. U svetu je mladima dostupnija pomoć nego kod nas. Devojke najčešće dolaze šest meseci ili nekoliko godina od početka započinjanja seksualnih odnosa, ali neke dođu prvi put i sa 20 i više godina – istakla je dr Ilijana Mažibrada, ginekolog iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta.

Istraživanja su pokazala da dve petine mladih dolaze na pregled zbog toga što brinu o svom zdravlju, a mnoge devojke i mladići hvale postojanje akcije koju sprovodi internet sajt www.21dan.com, koji ima za cilj da mladima pruži relevantna znanja u oblasti reproduktivnog zdravlja.
Lekari objašnjavaju da roditelji tinejdžera na našim prostorima osećaju strah da sa svojom decom razgovaraju na temu seksualnih odnosa, pa se dešava da ne znaju da su njihova deca seksualno aktivna.
Dr Stanković napominje da adolescenti, po pravilu, puno pažnje poklanjaju činjenicama koje čuju od vršnjaka, a da gotovo polovina roditelja mladih koji imaju seksualne odnose ne inicira razgovor o tome sa svojom decom.

– Mladi o seksualnim odnosima najčešće pričaju sa svojim vršnjacima, a kada dođu kod lekara, nažalost, već imaju problem sa raznim infekcijama. Među mladima postoji uverenje da savremena kontracepcija ugrožava zdravlje i da je štetna – objašnjavaju ginekolozi.
Devojke obuhvaćene istraživanjem o reproduktivnom zdravlju su istakle da su sa prvim seksualnim partnerom provele manje od tri meseca (45,3 odsto), a jedan deo ispitanica sa prvim partnerom čak i nije bio u vezi (1,3 odsto).
Ostale adolescentkinje su pre prvog seksualnog kontakta sa mladićem provele duži vremenski period, a svega 9,7 odsto njih je navelo da se zabavljalo sa partnerom više od jedne godine.

Izvor: Politika