Home [njuz] Univerzijada: Zlato čeka Beograd

Univerzijada: Zlato čeka Beograd

36
0

reket.jpegIako sa 24. letnje univerzijade, održane u Bangkoku predstavnici Srbije nisu uspeli da se vrate ni sa jednim osvojenim najsjajnijim odličjem, bilans od četiri srebra i jedne bronze ipak ostavlja nadu da će se kroz dve godine, kada se u glavnom gradu Srbije bude održala 25. smotra studenata iz celog sveta, zbir medalja značajno uvećati, a naša zemlja na pravi se način reprezentovati svetu.

Jer, četiri srebra i jedna bronza, koliko su studenti Srbije doneli iz Bangkoka garantuju da ćemo se medaljama radovati i kroz dve godine u Beogradu.

Svečanom zatvaranju ovog takmičenja održanom u subotu prisustvovala je i srpska delegacija na čelu s potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem, koji je i primio zastavu Svetske studentske sportske federacije od predsednika iste Džordža Kilijana.
– Svetske sportske studentske igre 2007. bile su izuzetno uspešne, hvala svima, Bangkoku, Tajlandu i svim učesnicima za predivno takmičenje koje je bilo na veoma visokom nivou. U ime Srbije pozivam vas na jubilarne 25. igre 2009. godine. Dobro došli u Beograd – poručio je Đelić, koji je potom zastavu predao izvršnom direktoru Univerzijade 2009. Aleksandru Šoštaru i direktoru preduzeća "Univerzijada" Siniši Jasniću.
Zastava će u narednom periodu, tačnije do 10. septembra obići svet i potom stići u Beograd, gde će se od 1. do 12. jula 2009. godine održati 25. letnja Univerzijada.

Što se tiče uspešnosti zemalja učesnica najtrofejnija se iz Bangkoka vratila Kina. Najmnogoljudnija zemlja na svetu na Tajlandu se okitila sa čak 87 medalja, od čega su 32 zlatne, 29 srebrnih i 26 bronzanih.
Na drugom mestu je Rusija sa 28 najsjajnijih odličja, 27 srebrnih i 37 bronzanih, dok trećeplasirana Ukrajina ima skor 28-20-18.
Srbija se nalazi na 50. mestu sa već pomenutih pet osvojenih medalja. Poslednju u nizu osvojili su košarkaši, od kojih je u finalu bila bolja selekcija Litvanije (85:66), dok su pre njih u borbi za zlato odbojkašice pretrpele poraz od Poljakinja (3:0). Ovo odličje je ujedno i prvo za Srbiju u ovom sportu.

Srebrnu medalju osvojio je i džudista Aleksandar Petković, kao i atletičar Milenko Sebić u streljaštvu, disciplina trostav.
Jedinu bronzu za Srbiju osvojila je atletičarka Dragana Tomašević, koja je u disciplini bacanja diska zauzela treće mesto. Inače, osvajanjem pet odličja srpski sportisti su ponovili uspeh sa prošle Univerzijade održane u Izmiru.
– Moglo je biti i više medalja. Najvažnije je da su svi koji su učestvovali dali svoj maksimum i stekli iskustvo koje će im biti dragoceno u seniorskoj konkurenciji – rekao je Šoštar.

Iako je završna ceremonija održana po kiši, to nije sprečilo nekoliko stotina izvođača, kako iz Srbije tako i sa Tajlanda da prigodnim umetničkim programom zatvore 24. letnje igre i na najbolji način pozovu sve studente i zainteresovane da kroz dve godine posete Beograd.
Na Univerzijadi u Bangkoku učestvovalo je više od 10.000 sportista iz 156 zemalja.

Lakićević-Stojačić: Loša organizacija u Bangkoku

Potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Snežana Lakićević-Stojačić izjavila je da nije zadovoljna organizacijom Univerzijade u Bangkoku.
– Bilo je dosta problema s transportom. Razdaljine su ogromne, koordinacija prilično loša. Sasvim pouzdano znam da su i izveštači imali problema oko obavljanja posla zbog koga su došli. Uslovi u olimpijskom selu nisu bili na zadovoljavajucem nivou. Prema njenim rečima, Beograd će sigurno biti bolji organizator.
– Prvi put u Srbiji 2009. godine održaće se veliko takmičenje koje obuhvata više disciplina. Velika stvar je dobiti Univerzijadu.

Izvor: Danas