Home [njuz] Šansa za mlade preduzetnike

Šansa za mlade preduzetnike

46
0

nvo.jpegZa sve mlade do 25 godina koji imaju ideje za sopstvenu proizvodnju ili preduzeće, ali ne i sredstva da započnu biznis, država je spremila povoljne kredite, obuku i konsultacije. Naime, Ministarstvo ekonomije raspisalo je 25. jula konkurs za dodelu start-ap kredita za mlade, koji se odobravaju bez hipoteke.

 Radi se o kreditima u dve vrednosti – do 15.000 evra, koji su namenjeni preduzetnicima, i do 30.000 evra, za pravna lica, tj. preduzeća.
Rokovi otplate su od tri do pet godina, grejs period je godinu dana (period počeka), a godišnja kamata je 1%.

– Prednost na konkursu imaće mladi do 25 godina. Po prvi put je kredit namenjen apsolutnim početnicima i upravo zato je bez hipoteke, kako bi mladi dobili prvu šansu. Statistika pokazuje da je najveći broj nezaposlenih upravo među mladima i ideja države je da im pomogne da pokrenu sopstvena preduzeća ili radnje – kaže za „Blic nedelje“ Dejan Jovanović, direktor Agencije za mala i srednja preduzeća, koja sprovodi konkurs.

Umesto hipoteke, instrument obezbeđenja kredita biće ručna zaloga na imovinu, ugovorno jemstvo nekog drugog pravnog lica ili dva žiranta. Za start-ap kredite država je izdvojila ukupno jednu milijardu dinara (12,5 miliona evra). Procena je da će prosečna vrednost kredita iznositi oko 20.000 evra, što znači da postoji mogućnost da se otvori preko 600 preduzeća samo iz ove kreditne linije.
– Osim pogodnosti da nema hipoteke, ova kreditna linija se razlikuje i po tome što Agencija sada nudi i obuku za mlade ljude za pravljenje biznis plana i vođenje poslova. Svi koji budu podneli zahtev za kredit imaće priliku da prođu obuku u Agenciji. Svima kojima krediti budu odobreni dodelićemo mentore – konsultante, tako da uspeju da prebrode prvih par kritičnih godina, a onda ih prepuštamo da se snalaze na tržištu – objašnjava Jovanović.

Prema njegovim rečima, posebno bitna pri odobravanju kredita biće delatnost za koju su mladi zainteresovani. Tačnije, biće favorizovane pojedine delatnosti, pre svega zanati, proizvodnja i usluge…
Ova linija nije namenjena za kreditiranje trgovine, primarne poljoprivredne proizvodnje ili kupovine vozila za taksi usluge.

– Do sada se već preko 2.000 mladih interesovalo i njihove ideje su sjajne. Bilo je ideja za proizvodnju leda, pravljenja metli za izvoz, komercijalnu izradu narodnih nošnji…
Jasno je da mladi imaju odlične zamisli, ali im treba pomoć da započnu posao. Upravo njima je namenjena ove kreditna linija – kaže Jovanović.

Konkurs traje do 15. septembra, a prednost je što su krediti dostupni mladima širom zemlje jer mogu da podnesu zahteve u 17 gradova u Srbiji kroz regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Izvor: Blic