Home [njuz] “Lolita” bez cenzure

“Lolita” bez cenzure

757
0

lolitawcenzProducenti druge ekranizacije čuvenog klasika Vladimira Nabakova na 10-godišnjicu filma Lolita u režiji Adrian Lynea ovih dana najavljuju objavljivanje necenzurisane DVD verzije filma, sa brojnim dosad neviđenim scenama.Prvu verziju filma po romanu Lolita iz 1955. je osam godina kasnije snimio Stanley Kubrick …

 a rimejk sa Dominique Swain i Jeremy Ironsom se pojavio 1997. godine.

Međutim, film je te 1997. naišao na brojne probleme: pritisak moralističke većine – koja Lolitu i danas čita kao uputstvo za upisivanje među pedofile – uspeo je da zastraši moćnike u američkoj filmskoj industriji, pa jedno vreme nijedan holivudski studio nije hteo da ga uzme za distribuciju.
Zato je Lolita septembra ’97. premijeru doživela u Italiji, da bi u SAD bila prikazana tek narednog leta.
Lolita u romanu, predmet žudnje sredovečnog Hamberta, ima 12 godina; Kubrick je glavnu ulogu dodelio 16-godišnjoj Sue Lyon; a Dominique Swain u vreme snimanja rimejka je imala 17 godina.
Holivudskim cenzorima 1997. nije bilo dovoljno ni što su tada isečene neke erotske scene, čak i nakon što je dokazano da su snimljene sa punoletnom dublerkom.
Još uvek je aktuelan vic komedijaša Groucha Marxa: "Lolitu ću pročitati za šest godina, kad devojčica napuni osamnaest“.
Moralistička većina je, kaže reditelj deceniju kasnije, bila i ostala najstroža kad je seks u pitanju.
"Da sam napravio film o tome kako ljudožderi seckaju na komade 12-godišnjeg dečaka, ne bi bilo nikakvih problema“, navodi Lyne.