Home [njuz] Kruševac u globalnoj jednočasovnoj akciji brige o planeti

Kruševac u globalnoj jednočasovnoj akciji brige o planeti

67
0

Sat za nasu planet Krusevac Plato ispred Doma sindikata1Šetali ste gradom predhodne subote kada je iznenada ugašeno osvetljenje? Zapitali ste se o čemu se radi? Ukoliko poslednjih dana niste ispratili najave akcije “Sat za našu planetu” – evo objašnjenja. Mrak koji je nastupio nije posledica “nestanka struje”. Sa ovim fenomenom susreli su se stanovnici brojnih gradova u Srbiji, kao i stanovnici evropskih i svetskih gradova.

 

Reč je globalnoj volonterskoj akciji “Sat za našu planetu“ koja je održana u 29. marta od 20:30. U Kruševcu je ova akcija realizovana u organizaciji omladinskog udruženja„Idejnet klub“, u gorepomenuto vreme, kada su na tačno sat vremena ugašena svetla na svim bitnim zgradama, znamenitostima i lokacijama u gradu.

Centralni događaj u Kruševcu, povodom globalne kampanje “Sat za našu planetu”, održan je na platou ispred Doma sindikata, gde su volonteri Idejnet kluba i omladinske grupe Helsinškog odbora za ljudska prava upoznali posetioce i prolaznike sa značajem ovakvih akcija i time koliko je važno da sami, izvan ovakvih kampanja, damo svoj doprinos u pogledu ublažavanja klimatskih promena.

“Želili smo da mlade, a i sam Kruševac kroz IdejNet klub uključimo u aktivnosti koje su od velike važnosti i koje se obeležavaju širom Evrope i sveta. Jedan od katalizatora za nas, jeste to što volonteri/ke IdejNet Kluba i mladi ljudi rado žele da učestvuju u ovakvim aktivnostima i neretko da budu i sami inicijatori/ke”, istakao je Vanja Rakić, ispred udruženja Idejnet klub.

Prisutni su imali prilike da uživaju uz zvuke domaćih i stranih rok pesama, koje je izveo mladi kruševački duo, Nikola Dimitrijević vokal i Nikola Džoni Petrović na gitari, članovi benda Druga Epizoda. Pored pesama dobro poznatih sastava, kao što su Ekv, Azra, Babe i tako dalje, mogle su se čuti i autorske numere gore pomenutog sastava Druga Epizoda “Strah” i “Ti si ta”.

U znak podrške svetskoj kampanji rasveta je isključena na sledećim lokacijama u Kruševcu: zgradi Gradske uprave, u centralnom delu grada, u ulici Majke Jugovića, ulici Mirka Tomića, Gazimestanskoj, Miličinoj ulici, u Arheološkom parku, u parku Kosturnica i drugim mestima.

“Gradska uprava i Elektrodistribucija Srbije su nam izašli u susret i veoma rado prihvatili da Kruševac bude deo ove akcije. Pored nas, i na Jastrepcu se obeležio Sat za našu planetu, gde je Odred Izviđača “Car Lazar” bio zadužen za gašenje svetla u planinarskom domu”, dodao je Rakić.

Akcija “Sat za našu planetu”, kao najveća globalna volonterska akcija, održana je po šesti put u Srbiji, a osmi put u svetu od strane Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), pri čemu je ovogodišnja kampanja nadmašila sve rekorde u pogledu učesnika.

Ove godine akcija je održana u preko 160 zemalja i 7000 gradova. Kampanji se pridružilo čak 87 gradova i opština u Srbiji, kao i brojne kompanije, mediji, organizacije civilnog društva i pojedinci.

Na sajtu u Srbiji, navodi se da je u Beogradu isključena dekorativna rasveta na zdanjima Starog dvora, Skupštine i Vlade Srbije, na Kalemegdanskoj tvrđavi, Trgu Republike, Hramu Svetog Save, Tornju na Avali, na mostovima i mnogim drugim zgradama.

U svetu, pored Ajfelovog tornja, Bakingemske palate, zgrade opere u Sidneju, Tajms skvera, Keopsove piramide, Statue Hrista Spasitelja na brdu Korkovado iznad Rio de Žaneira i mnogih drugih građevina, ove godine je po prvi put isključena rasveta na Sultan Ahmedovoj Džamiji u Istanbulu.

Simbol akcije je broj 60+, koji ukazuje na to da promenom naših svakodnevnih navika možemo smanjiti potrošnju prirodnih resursa i emisiju ugljen dioksida, te i da svako od nas tokom čitave godine može dati doprinos u ublažavanju klimatskih promena.

Autor: Ivana Grujić

Fotografije (Lampioni): Aleksandar Okulić