Home [konkursi] K O N K U R S za realizaciju...

K O N K U R S za realizaciju projekata javnog zagovaranja (zastupanja) u toku 2014. godine

23
0

pp logo 1-985x393Program „Pokreni se za budućnost“, koji se sprovodi uz finansijsku podršku kompanije Filip Moris, već deset godina ima za cilj da podrži, osnaži i motiviše studente u nastojanjima da unaprede svoja znanja i veštine, učestvuju u realizaciji društveno-korisnih projekata i time doprinesu razvoju svog grada i zajednice.

Program je od 2004. do 2014. godine realizovan na teritoriji grada Niša, u saradnji sa Univerzitetom, gradom i mnogobrojnim partnerima iz civilnog i javnog sektora. U 2014. godini program širi polje svog delovanja na teritoriju cele Srbije.

U protekloj deceniji, studentske ideje pretočene su u 77 projekata koji su značajno doprineli unapređenju kvaliteta života u Nišu.

Ciljevi konkursa, osnovne informacije i oblasti

Od akademske 2013/2014. u okviru Programa „Pokreni se za budućnost“ realizovaće se projekti iz oblasti javnog zagovaranja (zastupanja).

Javno zastupanje okuplja pojedince i grupe koji žele da osmisle, podstaknu, izvrše i time utiču na promenu politike, prakse i ponašanja, kako institucija u kojima se donose odluke važne za njihovu zajednicu, tako i građana, odnosno drugih relevantnih činilaca u društvu.

Javno zastupanje je akt ili proces podrške određenoj temi ili rešenju problema, a kampanja javnog zastupanja je skup usmerenih aktivnosti u toj podršci.

Zastupanjem određenih tema:

podstičemo javni dijalog o važnosti određenih tema za društvo,
gradimo podršku za rešenje problema,
utičemo na druge da se uključe u rešavanje problema,
pokušavamo da utičemo na pozitivnu promenu regulative koja se tiče problema.

Prioritetne teme u okviru kojih treba poslati predloge projekata javnog zagovaranja (zastupanja) za realizaciju u 2014. godini su:

ilegalna trgovina (opšti uticaj na društvo; kontrola kvaliteta proizvoda; zaštita potrošača);
preduzetništvo mladih (ekonomsko i društveno osnaživanje mladih);
promocija nauke (naučne institucije poput Istraživačke stanice Petnica – značaj, uloga i sistemsko rešavanje; praktična primena nauke u svrhu društveno-ekonomskog razvoja).

Za finansiranje projekata javnog zagovaranja mogu da se prijave:

neformalne omladinske grupe (sa teritorije Republike Srbije);
nevladine organizacije (sa teritorije Republike Srbije);
fakulteti Univerziteta u Srbiji (samostalno ili u partnerstvu sa drugim organizacijama, institucijama i državnim fakultetima sa teritorije Republike Srbije);
druga pravna lica.

Potrebno je da tim ima do pet članova (po odobrenju projekta, tim se može proširiti), od kojih je jedan vođa tima. Poželjno je da vođa tima ima najmanje dve godine iskustva u radu na projektima (kampanjama).

Neformalne omladinske grupe mogu da imaju mentora (na primer nastavnik, profesor, asistent ili drugo stručno lice u relevantnoj oblasti). Prilikom odabira mentora treba se rukovoditi odnosom i saradnjom koju su sa datim mentorom ostvarili tokom školovanja ili rada na projektima, ali i zainteresovanošću i/ili iskustvom mentora u radu na projektima javnog zagovaranja.

Uloga mentora nije da predlaže ideju za projekat, već da zajedno sa članovima tima dođe do idejnog rešenja problema kojim će se grupa baviti. Svojim znanjem i iskustvom treba da usmeri grupu. Mentorski rad je volonterski.

Teritorijalni opseg projekta

Imajući u vidu opšti društveni značaj tema konkursa, projekti javnog zagovaranja u okviru ovog konkursa mogu se realizovati na nacionalnom nivou, ili se mogu posebno fokusirati na region južne Srbije.

Šta je potrebno za prijavu?

Prijavni formular
Biografija (CV) svakog člana tima
Portfolio organizacije / drugog pravnog lica (osim za neformalne omladinske grupe[1])
Portfolio partnerske organizacije (ukoliko je imate)

Kako se prijaviti?

Konkursna dokumentacija treba da bude dostavljena isključivo elektronskim putem. Svi dokumenti treba da budu u PDF formatu. Prijavni formular ne sme biti popunjen rukom. Internet adresa za slanje dokumentacije je: projekti@pokrenisezabuducnost.rs.

Fajlove imenovati:

1. prijavni formular:

za neformalne omladinske grupe: imeprezimevođetima pf
za pravna lica: naziv organizacije pf

2. biografija (svakog člana tima i mentora):

imeprezime cv

3. Portfolio organizacije / drugog pravnog lica / partnerske organizacije (ukoliko imate):

portfolio
portfolio 1 (2, 3, itd.)

Po slanju prijavne dokumentacije mejlom, u narednih 48 sati dobićete odgovor da je vaša dokumentacija primljena. U suprotnom, kontaktirajte kancelariju Programa.

Nepotpune prijave, kao ni prijave pristigle nakon isteka roka konkursa neće biti razmatrane.

Selekcioni proces

Nakon uvida u ispravnost, kao i procene konkursne dokumentacije, vrši se odabir onih koji prolaze u naredni krug selekcije;
intervju sa članovima selekcione komisije (održaće se 29. i 30. marta);
odabrane grupe prolaze kroz intenzivan četvorodnevni trening o javnom zagovaranju i izradi budžeta. Na treningu razrađuju temu koju su dostavili u prijavnom formularu. Po uvidu u završne projekte, dakle, poslednjeg dana treninga, grupama će biti saopštena odluka o tome koji će projekti i u kom iznosu biti finansirani.

Visina granta, način korišćenja sredstava i uslovi

Program „Pokreni se za budućnost“ u akademskoj 2013/2014. finansira projekte u iznosu do 500.000 dinara.

Novac se ne isplaćuje nosiocu projekta, već se sredstva za robu, usluge, honorare saradnika i drugo, uplaćuju po predračunu, a za potrebe krajnjeg korisnika.

Uslov je da nosioci odobrenih projekata potpišu Sporazum o saradnji sa Programom „Pokreni se za budućnost“.

Trajanje konkursa

Konkurs traje od 24. februara do 23. marta 2014.

Za dodatne informacije kontaktirajte kancelariju Programa na brojeve telefona: 018.510.428 ili 062.22.65.25, ili na mejl: info@pokrenisezabuducnost.rs.

[1] Ukoliko je neformalna omladinska grupa ranije imala neke relevantne inicijative ili akcije, poželjno je da dostavi informaciju o tome kako bi se prethodno iskustvo uzelo u obzir prilikom razmatranja predloženog projekta.