Home [akcija] Organizacije civilnog društva u studijskoj poseti Užicu

Organizacije civilnog društva u studijskoj poseti Užicu

59
0

Preko trideset predstavnika organizacija civilnog društva, učesnika projekta „Partnerstvo za održivost“ koji realizuju Smart kolektiv iz Beograda i CRNVO iz Podgorice, bili su u studijskoj poseti Užicu od 11. do 13. aprila. Učesnici studijske posete imali su prilike da se upoznaju sa aktivnostima organizacija civilnog društva iz Užičkog kraja. Ova razmena iskustava i ideja jedan je od načina da se aktivnosti organizacija unaprede i da se stekne prilika za sklapanje novih partnerstava.

Predstavnici organizacija iz pograničnog područja Srbije i Crne Gore, iz Nikšića, Pljevalja, Bijelog Polja, Rožaja, Prijepolja, Novog Pazara i domaćini iz Užica tokom trodnevne posete imali su prilike da od predstavnice Opštine Užice Ljiljane Jovanović čuju korisne informacije o načinima saradnje javnog i civilnog sektora. Učesnici su posetili  „Udruženje žena sela Potpeće“, a predstavnici užičke organizacije „Ženski centar“ podelili su sa kolegama svoja iskustva u implementaciji projekata, sa posebnim osvrtom na osnivanje i rad socijalnih preduzeća u užičkom kraju.  Predstavljene su aktivnosti zadruge „Zdravčica“ koja uspešno radi već desetak godina, okupljajući žene poljoprivrednice iz užičkih sela koje zahvaljujući „Zdravčici“ zajednički plasiraju svoje proizvode na tržište.

U projektu „Partnerstvo za održivost“ učestvuju organizacije zainteresovane za uspostavljanje saradnje sa biznis sektorom, za pronalaženje novih načina podrške za svoje aktivnosti i uspostavljanje kvalitetnih odnosa važnih za održivost organizacija. Ovo studijskom posetom završen je prvi ciklus projekta koji je imao za cilj podizanje kapaciteta organizacija kroz treninge na teme: odnosi sa javnošću, strateško planiranje, filantropija, socijalno preduzetništvo i partnerstva biznis sektora i organizacija civilnog društva. U narednom periodu, organizacije će stečeno znanje praktično primenjivati kroz kreiranje konkretnih predloga za saradnju sa biznis sektorom. Time će i ovaj projekat značajno doprineti promociji važnosti međusektorskih partnerstava koji postaju okosnica održivog razvoja društva. Projekat je finansiran od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora.