Home [konkursi] Prijavi se! Program za mlade lidere Centralne Evrope

Prijavi se! Program za mlade lidere Centralne Evrope

53
0
Zainteresovan/a si za rešavanje lokalnih problema tvog grada?
Živiš u Majdanpeku, Boru ili Negotinu?
Želiš da tokom letnjeg raspusta upoznaš mlade iz celog sveta?
Prijavi se za Program za mlade lidere / liderke Centralne Evrope!

O programu:
– Po osam srednjoškolaca/ki i jedan odrasli učesnik/učesnica iz Srbije (Bora, Majdanpeka, Negotina), Mađarske, Slovačke i Slovenije tokom jula će boraviti u Vašingtonu (Distrikt Kolumbija) i Čikagu (Ilinois), Raliju (Severna Karolina) ili Kanzas Sitiju (Misuri)
– 10 mladih lidera/liderki i odraslih učesnika/učesnica iz Ralija i Kanzas Sitija boraviće u Srbiji i Mađarskoj
– Mladi iz SAD, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Srbije će se okupiti u avgustu na Alumni seminaru u Beogradu
– Vršnjaci/vršnjakinje iz Amerike i Evrope ostaće u kontaktu kako bi radili na projektima koji se bave problemima lokalnih zajednica

Ko može da se prijavi?
Od mladih i odraslih učesnika/učesnica očekuje se da brinu za zajednicu u kojoj žive, žele da je poboljšaju i inspirišu druge da to učine, da su zainteresovani za međunarodnu politiku, žele da upoznaju i razmene znanja i iskustva sa mladima iz drugih kultura.


Mladi učesnici/ce moraju da ispune sledeće kriterijume:

– Da imaju između 16 i 18 godina za vreme učešća u programu
– Da završe srednju školu najmanje godinu dana nakon učešća u programu
– Da imaju dozvolu roditelja ili staratelja da učestvuju u poseti Americi u trajanju od četiri nedelje i na seminaru u Beogradu u trajanju od četiri dana
– Da imaju državljanstvo ili trenutno prebivalište u Srbiji

Odrasli učesnici/učesnice moraju da ispune sledeće kriterijume:
– Da imaju između 25 i 40 godina
– Da su lokalni lideri/liderke, aktivisti/aktivistkinje, profesori/profesorke, zaposleni/e u nevladinim organizacijama
– Imaju iskustva u radu sa decom uzrasta od 16 do 18 godina
– Da imaju državljanstvo ili trenutno prebivalište u Srbiji

Rok za prijavu je 15. februar 2013. godine.

Cilj Progama za mlade lidere/liderke centralne Evrope je da zbliži mlade iz Mađarske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država, kako bi se povezali i zajednički radili na unapređenju liderskih veština i rešavanju problema u svojim zajednicama. Ukupno 46 mladih i odraslih lidera/ki učestvovaće u dvogodišnjem projektu, čiji je cilj da se razvije nova generacija mladih lidera i liderki. 

Učesnici i učesnice programa prethodnih godina opisali su ga kao „priliku koja se pruža jednom u životu“, „najbolje leto u mom životu“ i „fantastičnu priliku da se ostvari liderski potencijal“, shvatajući da se „ovakve šanse ne javljaju tako često“. Svrha programa nije samo da se razviju veštine i da se nauči kako se pokreću inicijative unutar zajednice, već i da se izgrade prijateljstva vršnjaka iz različitih država. Na ovaj način, oni iz prve ruke mogu da saznaju o drugim kulturama i istoriji, onako kako najčešće ne mogu da nauče na školskim časovima istorije.

U julu 2013. godine, 36 mladih i odraslih polaznika/ca iz Centralne Evrope boraviće u Vašingtonu, gde će učiti o američkoj istoriji, političkom uređenju i kulturi. Program razvoja mladih lidera počeće radionicama za rešavanje sukoba i razvoj timskog rada, a nastaviće se programima razmene i posetama lokalnim zajednicama.

Polaznici/e će se fokusirati na pitanja zapostavljene omladine i međunarodnih inicijativa za rešavanje problema gladi, a pored toga će se upoznati i sa glavnim organizacijama koje se bave promenama u određenim zajednicama. Polaznici/e će boraviti dve nedelje u američkim porodicama, kako bi mogli da osete kulturu i iskuse život američkih tinejdžera/ki. Tokom programa, mladi iz Amerike i Evrope će razviti detaljne planove za sprovođenje dugoročnih projekata kojim će doprineti rešavanju konkretnih problema u svojim zajednicama.

Nakon što se polaznici iz Evrope vrate iz posete SAD-u, 10 mladih i odraslih lidera/ki iz Ralija u Severnoj Karolini i Kanzas Sitija u Mizuriju i Kanzasu boraviće u Srbiji i Mađarskoj kako bi saznali nešto više o inicijativama mladih u Evropi. Mladi iz SAD-a će imati priliku da se sastanu sa organizacijama mladih i učestvuju u radionicama za razvoj liderskih veština i veština vođenja pojekata. Polaznicima će evropske porodice uzvratiti gostoprimstvo, a mnoge od njih će biti porodice polaznika ovog programa.

Više informacija o iskustvima učesnika i učesnica prethodnih godina možete naći OVDE. Za dodatna pitanja o ovogodišnjem odabiru kandidata/kinja, možete nas kontaktirati na 011 30 35 145 ili mejlom na apply@yihr.org.

Ovde možete preuzeti dokumentaciju potrebnu za prijavu na konkurs:

– Srednjoškolci/srednjoškolke: aplikacioni formular i formular za preporuke
– Odrasli učesnici/učesnice: aplikacioni formular i formular za preporuke

Program finansira Biro za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta SAD-a. Program treću godinu za redom sprovode Međunarodni centar “Meridian” iz SAD-a, ambasada SAD u Srbiji i Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije.