Home [njuz] Udruženje ljubitelja gubljenja vremena?!

Udruženje ljubitelja gubljenja vremena?!

81
0

 Od 22.000 udruženja građana, koliko ih prema podacima Zavoda za statistiku ima u Srbiji, pojedina od njih zaista imaju nesvakidašnja imena i ciljeve. Tako u moru nevladinih organizacija možete naći i one čiji članovi vole sarmu i dobru kapljicu, ali i udruženja čiji su predmet pažnje dosada, prirodni zakoni, pa čak i misteriozne kosmičke sile.

Građani Srbije, kako je pokazalo istraživanje „Kurira”, skloni su okupljanju iz najrazličitijih i najbizarnijih pobuda. Jedna od ovakvih organizacija u centar interesovanja javnosti dospela je na izborima za predsednika Srbije 2004. Reč je o grupi građana pod nazivom Društvo sanjara o torti, koja je imala svog predsedničkog kandidata. Republička izborna komisija odbila im je, na njihovu žalost, kandidaturu.

Udruženje Indijanaca postoji u Aleksincu, a osnovano je sa ciljem da se bori, kako su naveli njegovi članovi, za ostvarenje osnovnih ljudskih prava ugroženih birokratizovanom i korumpiranom državom.

Posebnu pažnju zaslužuje i Društvo ljubitelja plavuša, čiji je glavni zadatak, kako s ponosom ističu, „spasavanje pripadnica nežnijeg pola plave kose od gomile viceva i prozivanja koja se upućuju na njihov račun”.

Za one koji vole da šire pozitivnu energiju i pobegnu od „duhovnog zagađenja”, pravi izbor je Društvo ljubitelja čoveka.

U sektoru za prava nacionalnih manjina i ostvarivanje slobode udruživanja građana Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu rekli su nam da nisu ovlašćeni za odgovor na pitanje da li baš svako udruženje, bilo kog naziva i sa bilo kojim ciljem, može da se registruje.

Ima i još neobičnijih grupa, poput Društva brojača, koje za cilj ima brojanje i čiji članovi vreme provode tako što prebrojavaju bilo šta što im se u određenom trenutku učini zanimljivim, počev od spajalica, automobila pa do lišća u parku, pa i dlaka u nosu!

Društvo zapostavljenih učitelja iz Leskovca zalaže se za poštovanje redosleda pri popunjavanju upražnjenih radnih mesta u gradskim sredinama, dok entuzijasti iz Kluba ljubitelja pustih ostrva sanjaju o lepotama dalekih krajeva.

Vredno pomena je i Udruženje ljubitelja gubljenja vremena, za koje nije potrebno isticati čime se bave.

Takođe, postoje i grupe koje okupljaju Jugoslovene poreklom iz Egipta, Kelte i Čerkeze, pa čak i Induse.