Home [njuz] Majstori u foto finišu

Majstori u foto finišu

41
0

 Do početka Evropske olimpijade mladih ostalo je samo devet dana, a pojedini objekti u kojima će snagu odmeriti oko 3.300 mladih iz cele Evrope, još više liče na gradilišta nego na sportske terene. Najveći radovi trenutno se izvode u novobeogradskoj „Hali sportova“ i u Hali 3 Beogradskog sajma,

 dok Studentski grad koji u utorak treba da postane Olimpijsko selo još „vrvi“ od radnika.

STUDENTSKI GRAD: Studentski grad je pravo gradilište. Radnici se „bukvalno“ sudaraju po hodnicima doma, a dešava se da u jednoj maloj sobi radi i po pet radnika. Jedan kreči, drugi popravlja stolariju, treći menja prozore…
Čim iz sobe izađu majstori, ulaze spremačice. Tako je i u menzi, studentskom kulturnom centru i dvorištu.
– Svi su na nogama, ali optimizam je prisutan. U jednom trenutku sam pomislio da nećemo stići da obavimo sve što je planirano, ali kraj ove konfuzije se bliži. Sve sobe će biti okrečene, sredićemo instalacije, mokre čvorove, promenjeni su itisoni, zavese i stolarija. Predviđeno je da ključeve predamo u utorak, a poslednji majstor mora da izađe do sledećeg četvrtka – priča Milovan Petrović, direktor Studentskog centra.

HALA SPORTOVA: Dramatično je i u „Hali sportova“, gde će se takmičiti najbolji mladi evropski džudisti. Predviđeno je da ovaj objekat bude potpuno transformisan.
Cela hala je klimatizovana, rekonstrukcija mokrih čvorova je skoro završena, a ostalo je još da se zamene polupana prozorska stakla, obavi zamračenje i obrišu žvrljotine sa fasade.
– Glavni radovi su završeni, ostalo je da završimo još neke sitnice i naravno da „našminkamo“ ceo objekat. U svakom slučaju sve što je urađeno doprinosi funkcionalnosti, a ne lepoti objekta, pa zato izgleda da tek treba da se radi – rekla je za „Blic“ Nikoleta Tomić, menadžer marketinga Sportskog centra u Novom Beogradu.

SAJAM: Slično je i u Hali 3 Beogradskog sajma, gde će se održavati takmičenje iz gimnastike. Uprava Sajma pobrinuće se za spoljašnje uređenje prostora, a biće obezbeđen i poseban ulaz tako da će građani koji dolaze na Sajam tih dana iz drugih razloga imati neometan pristup ostalim halama.
– Sve je gotovo završeno, izgled prave takmičarske dvorane dobićemo kad montiramo potpuno novu gimnastičku opremu koja treba da stigne u ponedeljak. Radovi na postavljanju podova, tepiha, zidova i klimatizacije su pri kraju, što je najbitnije, a ostalo će ići brzo – kaže Anđelko Trpković, generalni direktor Beogradskog sajma.

„OLIMP“: U SC „Zvezdara“ moguće je nazreti konačan izgled teniskih terena. Zamenjene su mreže, postavljeni stubovi, iscrtzane linije linija, postavljene sudijske stolice, kao i stolice za igrače, ofarbana je ograda. Ceo centar je pod video nadzorom uz pomoć koga se vidi šta se dešava na terenu.
– Sve će biti završeno u roku. Jedina zamerka je što je sve kasno počelo, pa smo radili „punom parom“. Na to smo bili prinuđeni jer smo kasno dobili finansije od Gradske vlade – rekao je Dragoljub Maletić, direktor SC „Zvezdara“.

STADION „PARTIZANA“: Dok ostale muče građevinski radovi, u Atletskom savezu Srbiji brinu kako da organizuju takmičenje na terenu koji ne odgovara svetskim standardima.
Stadion Partizana, na kome će se održati takmičenje u atletici, je pre svega fudbalski, pa nema terena za zagrevanje. Ovaj problem u Sekretarijatu za sport i omladinu rešili su tako što će, za tu svrhu, koristiti terene Vojne gimnazije koja se nalazi preko puta Partizanovog stadiona.
– Uz sve organizacione probleme zbog neprilagođenosti stadiona, dodatni je to što će se na ovom mestu 19. jula održati internacionalna fudbalska utakmica, zbog čega će stadion biti zatvoren za treninge atletičara do 20. jula, a neke postavljene sprave će morati da se skidaju.
Iako su uslovi komplikovani mi ćemo uspeti da atletsko takmičenje EYOF-a organizujemo po propisima, ali Univerzijada neće moći da se organizuje na ovaj način. Bez Atletskog centra takvo takmičenje neće moći da bude održano – upozorava Ozren Karamat, rukovodilac atletskog takmičenja EYOF.

Izvor: Blic