Home [akcija] Trimovi Qbiss One i ArtMe u okviru izložbe Silent Revolutions s...

Trimovi Qbiss One i ArtMe u okviru izložbe Silent Revolutions s Londonskog festivala dizajna stižu u Beograd

34
0

mladi12Trimov revolucionarni Qbiss One sa ArtMe u okviru izložbe Silent Revolutions (Tihe revolucije), posle premijernog predstavljanja na Londonskom festivalu dizajna predstavljaju se i u Beogradu. U Dizajn parku u okviru Beogradske nedelje dizajna, posetioci će moći da pogledaju izložbu koja predstavlja savremeni slovenački dizajn za poslednjih dvadeset godina u Narodnoj biblioteci u Beogradu, od 6. do 9. juna.

 

Izložba Silent Revolutions je na prošlogodišnjem Londonskom festivalu dizajna uvrštena u vodič ‘Icon Design Trail‘ (Tragom ikoničnog dizajna) i bila proglašena za jedan od najboljih događaja te velike i važne svetske smotre dizajna. Organizator izložbe je Muzej arhitekture i dizajna iz Ljubljane, a cilj da se pokažu dostignuća slovenačkog dizajna prisutna u projektima umetnika, kao i u kreativnim rešenjima kompanija.

U izboru dizajnerskih projekata, pored izuzetnosti pojedinačnog predmeta, bili su važni i uticaj, odnosno pozicija koju predmet zauzima u širem kontekstu savremenog slovenačkog dizajna i prostora. Trimov eksponat, fasadni sistem Qbiss One sa ArtMe*, sjedinjuje inovativni pristup, visoku tehnologiju i savremenu estetiku, elemente koji su i među glavnim kriterijumima za izbor izložbenih predmeta.

Maja Vardjan, kustos izložbe, izjavila je: „Trimo je jedno od vodećih slovenačkih preduzeća, koje je doživelo procvat u poslednjih dvadeset godina i jedno od retkih u svojoj branši koje je u svoje prefabrikovane građevinske elemente integrisalo pojam dizajna. Na polju metalnih fasadnih sistema, ideju o standardizaciji i multiplikaciji povezali su s mogućnošću individualnog izbora i tako su izbegnute monotone, predvidljive ponude.

Maja Vardjan dodaje da eksponati prikazuju strast individualnih dizajnera, njihovu motivaciju, inovativan razvoj i visokokvalitetnu izradu. Izložba obuhvata i proizvode velikih industrija sa sopstvenim robnim markama i predmete dizajnera, proizvedene u malim serijama, te su na izložbi, osim predmeta i dizajnera, predstavljeni i naručioci, proizvođači i preduzeća, koji su odigrali važnu, ključnu ulogu pri realizaciji projekata.

Uvršćivanje Qbiss One i ArtMe u najbolje što Slovenija ima da ponudi u dizajnerskom smislu, još je jedan pokazatelj da je Trimo sinonim za inovacije i visoki kvalitet izrade, uz dozu umetničke inspiracije – a to je pravi odgovor na zahteve za moderni minimalizam u arhitekturi.